На дискотека и сватба без маска, само в аптеката и автобуса са задължителни

България 15.06.2020 08:28 Снимка: ДНЕС+

На дискотека и сватба без маска, само в аптеката и автобуса са задължителни

Ресторантьорите си издействаха от Бойко Борисов да отворят нощните клубове с 2 седмици по-рано, Ананиев бързо се поправи

Карантината на заразени, носители и оздравели от COVID-19 се съкращава наполовина

Предпазните маски ще са задължителни за носене само в градския транспорт, в аптеки и болници.

Това е записано в последната засега заповед на здравния министър Кирил Ананиев, пусната в събота вечерта. Министърът пусна нова заповед за оставащите 2 седмици на извънредната епидемична ситуация, след като представители на ресторантьорския бизнес разговаряха с премиера Бойко Борисов и си издействаха по-ранно отваряне на дискотеките, пиано баровете и нощните клубове. Първоначално те трябваше да останат затворени до 30 юни, когато изтича обявената от правителството извънредна обстановка. Това бе предвидено в заповедите на Ананиев от петък вечерта.

Дискотеките, нощните клубове и пиано баровете отварят от понеделник, 15 юни, обявиха от здравното министерство след разговори на Борисов с ресторантьорите. В тях трябва да се спазват общите противоепидемични мерки - дистанция от метър и половина между хората, персоналът да има предпазни средства и да се извършва редовна дезинфекция. Маските обаче няма да са задължителни за посетителите, както и навсякъде, без градския транспорт, аптеките и болниците, става ясно от заповедта на Кирил Ананиев. Носенето на предпазна маска от днес е само препоръчително и в магазините.

Освен за дискотеките и нощните клубове забраната падна и за провеждането на абитуриентски балове и сватби. Вече не е забранено и събирането на повече от 10 души на закрито.

Поне до 30 юни ще продължат ограниченията колко публика могат да пускат театрите, кината и оперите. Досега те имаха право да запълват до 30% от капацитета на залите си. Новият лимит е да могат да запълват половината от местата.

До 30 юни се удължава забраната да се събират присъствено ученици в училищата и техните дворове, както и на студенти в университетите.

Остават забранени и посещенията в болниците и социалните домове за деца и възрастни хора.

Карантината, на която подлежат всички пациенти, при които е доказан COVID-19, пък се съкращава наполовина, предвижда друга от заповедите на здравния министър Кирил Ананиев. Досега дори и доказано оздравелите подлежаха на задължителна изолация в дома си в продължение на 28 дни. С новата заповед този период се съкращава на 14 дни.

CHF CHF 1 1.80727
GBP GBP 1 2.16636
RON RON 10 4.01402
TRY TRY 10 2.06669
USD USD 1 1.60855