На 15% паднаха доставките на газ, различен от руския, преди бяха 35 на сто

България 10.07.2021 00:27 Снимка: ДНЕС+

На 15% паднаха доставките на газ, различен от руския, преди бяха 35 на сто

Втечненият поскъпна. Има свободен капацитет за пренос към България

15% от природния газ, който влиза в момента у нас, е различен от руския. Спрямо първото тримесечие на годината, когато тези количества бяха 35%, има спад, той се обяснява с поскъпването на втечнения газ, а и на това гориво въобще.

Според газови експерти в момента втечненият природен газ е по-скъп от тръбопроводния заради силните пазари в Китай, Япония и Корея, закъдето заминавали корабите.

Вносът на втечнен газ в България е от САЩ, а вероятно и от Алжир, който е сред големите износители.

От 1 януари тази година “Булгартрансгаз” и “Булгаргаз” осигуриха възможност за транспортиране на горивото от Гърция към България през входа на транзитната мрежа при Кулата-Сидерокастро.

Капацитетът е 3 млн. куб. м на ден, което прави 2 млрд. куб. м на година, казват газови експерти. Това е станало възможно след модернизацията на компресорната станция при Петрич с още два компресора.

От Кулата в мрежата ни влизат освен втечнен газ и природен газ от Азербайджан.

Така че могат да се внасят два пъти повече от договорения 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан. Защо това не се прави, е въпрос на пазар и търговия.

Транспортиране на азерски газ от находището “Шах Дениз 2” стана възможно след построяването на Трансанадолския газопровод до границата между Турция и Гърция, откъдето пък продължава Трансадриатическият газопровод към Италия. След като консорциумът, който разработва находището, избра пътя през Гърция и Италия и се отказа от трасето на “Набуко” през България, се роди българо-гръцката газова връзка, която да се свърже с Трансадриатическия газопровод и по нея да се транспортира азерският газ до българските пазари.

Забавянето в строителството ѝ няма фатално отношение към влизането на договорения азерски газ в България заради намерения заобиколен път.

Първи заговори за доставки на азерски газ президентът Георги Първанов през 2008 г. от двореца на държавния глава в Баку. През 2013 г. бе подписан договор от “Булгаргаз” и “Сокар” за доставките на 1 мрлд. куб. м.

Първите количества природен газ от Азербайджан за България започнаха в 7 ч на 31 декември 2020 г.

Азерският газ се доставя до изходна точка Неа Месемврия, а оттам, по мрежата на гръцката компания ДЕСФА, до Сидерокастро-Кулата. За да стане това, “Булгаргаз” участва в търгове за резервиране на капацитет. Тези разходи са включени в цената на азерския газ.

Транспортирането на природния газ по този маршрут е временно, за срок от девет месеца, защото се очакваше тогава да е готова газовата връзка с Гърция.

Включването на газа от Азербайджан в микса за българския пазар доведе до поевтиняването му в първите месеци на годината.

От април миналата година бе преструктуриран и договорът за доставки на газ от “Газпром експорт”, като 70% от доставките са на пазарни цени на газовите хъбове, а 30% по старата формула, основана на нефтените деривати. Това доведе до динамичност в цените на газа, затова те се определят всеки месец. В момента трендът е нагоре.

На нидерландския хъб в понеделник цената е стигнала 38 евро на мегаватчас, което е рекорд, а цяла седмица държи нива към 32-34 евро при под 20 евро в началото на годината.

Може би високите цени обясняват и липсата на интерес към обявения търг за капацитет за внос на газ по тръбата от Гърция за газовата година, която започва от октомври. Възможно е търговците да не участват в годишния търг и заради срока за влизане в експлоатация на газовата връзка с Гърция, който е края на юни догодина. Вероятно те ще участват на тримесечните търгове.

В четвъртък бе преодоляно едно от препятствията в строителството на газовата връзка с Гърция - преминаването на тръбата под река Марица, което е към 500 м. Остава другото - полагането на 1 км газопровод по дъното на язовир “Студен кладенец”./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448