Мира Кожухарова очаква COVID вълна през есента

България 16.06.2021 10:06 Снимка: ДНЕС+

Мира Кожухарова очаква COVID вълна през есента

"Вълна ще има. Колко ще е висока и колко ще ни струва, зависи от нас. Не можем да спрем вируса напълно", заяви Кожухарова, като подчерта, че можем да намалим жертвите на поредната вълна - това става само с ваксина обаче. Това каза съветникът на служебния министър проф. Мира Кожухарова в студиото на БиТиВи.

Хората трябва да продължат да се ваксинират. При достигане на относително висок ваксинален обхват, могат и повече мерки да отпаднат. Сега с лятото и топлото време рискът от циркулация на вируса намалява, много е нисък процентът на болни в момента у нас. Кожухарова обаче се надява повече хора да се решат да се ваксинират.

Опитът й подсказва, че вероятно ще има засилване на ваксинацията към края на септември и началото на октомври с покачването на заболеваемостта от COVID-19.

За мотивите да отпаднат маските при ваксинирани или преболедували малки колективи, каквато заповед излезе вчера от МЗ, Кожухарова коментира, че не отпада забраната за посетители на магазини, например. За клиентите и посетителите маските си остават задължителни, защото не е възможно да се контролира дали те са ваксинирани или преболедували./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448