Министърът на образованието доволен от над 90% деца в училище

България 24.05.2023 10:17 Снимка: ДНЕС+

Министърът на образованието доволен от над 90% деца в училище

Образованието е приоритет на всяко едно управление. Може да имаме затруднения в развитието на образователната система, но тя е с традиции и със сериозни педагогически факултета. С развитието на обществените отношения, развитието на технологиите, новите методи на изследване на хуманитарните науки са изисква надграждане на постигнатото.

Това заяви служебният образователен министър проф. Сашо Пенов пред БНТ по повод 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Той честити празника на всички учители, университетски преподаватели, ученици и на медиите включително. Образованието е приоритет, който си поставя всяка една държава, увери Пенов и продължи в разсъждения за съдържанието на празника 24 май - образованието е това, което създава хората, това, което създава техните умения и въз основата на това държавата да се развива.

България има добра образователна система, с традиции и винаги ще се развива. Целта е усъвършенстване на знанията и уменията на децата, за да могат един ден да се реализират на пазара на труда, подчерта Сашо Пенов.

Той изтъкна, че в България функционира механизъм за обхват на децата в училищата. Всяка година показателите за обхвата се повишават - над 90% от децата са обхванати в образователната система. От там насетне обаче следва ново предизвикателство - интернационализацията на стопанския живот, с движение на хора в различни държави, а по думите на министъра, се сблъскваме със затруднението да обхванем тези деца, които променят своята среда на обучение.

Според него неправилно е да се използва терминът голяма реформа в образователната система и учебните програми.

Сашо Пенов не може да каже дали частните уроци водят до по-добри резултати сред децата. "Какво ли ще стане, ако родителите не плащат за частни уроци, а насърчават децата си да ходят по-често на училище", акцентира образователният министър.

Той добави, че има затруднения за намирането на учители по математика и физика, но пък има много млади хора, които искат да станат учители. "Учителската професия трябва да се упражнява със сърце, а не просто, защото заплатата е малко по-висока от останалите", смята просветният министър.

Сашо Пенов добави в заключение, че е необходимо време, докато се обновят всички спортни площадки в училищата. Освен политиката на МОН за изграждането на съвременна спортна среда в училищата е редно да има добре оборудвана съвременна спортна площадка и физкултурен салон, които да привличат учениците, които дори в свободното си време да престояват в училищния двор, каза той.

Още по темата

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194