Милева: България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда

България 27.09.2022 14:54 Снимка: ДНЕС+

Милева: България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда

България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда, чието призвание е да опазват реда и спокойствието на гражданите. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод на поредния полицай, който загуби живота си в изпълнение на служебния си дълг.

„Съболезнования към неговите близки и колеги. България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда, чието призвание е да опазват реда и спокойствието на гражданите. Очевидно този случай е поредното доказателство, че има системен проблем. В него се преплитат двете основни тревожни тенденции - засиленият мигрантски натиск и убийствата по пътищата в страната ни, извършени от пияни и дрогирани шофьори“, коментира още тя.

„Крайно време е декларираното взаимодействие между институциите да прерасне в реални и бързи действия. На всички ни е ясно, че трябва промяна в законодателството и тежки наказания за пияните и дрогирани шофьори. Отдавна главният прокурор внесе експертни предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта за престъпленията по транспорта. Част от законодателните предложения включват увеличаване размера на наказанията за този вид деяния, включително при управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества да се отнема превозното средство в полза на държавата, ако е собственост на дееца“, посочи още Милева.

Говорителят на главния прокурор подчерта, че държавното обвинение многократно е напомняло, че очаква реакция от институциите по внесените предложения за изменения на НК и че всяко забавяне при предприемане на конкретни действия срещу престъпленията по транспорта би довело до все по-голям брой на жертвите на пътнотранспортни произшествие.

„Водещи сме в Европа в поредната черна класация за пътнотранспортни произшествия и пътен травматизъм и това трябва да спре“, каза още говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648