Мъжът, който падна в пропаст във Врачанския Балкан, не е имал шанс да оцелее

България 03.08.2022 10:07 Снимка: ДНЕС+

Мъжът, който падна в пропаст във Врачанския Балкан, не е имал шанс да оцелее

Мястото на инцидента е изключително леснодостъпно, същевременно е необезопасено

38-годишният мъж, паднал в пропастта във Врачанския Балкан, е имал минимален шанс за оцеляване. Така спасителите оцениха ситуацията.

Припомняме, че инцидентът е станал във вторник следобед, когато двама работници по поддръжката на туристически бунгала тръгнали да се разхождат в местността Невестина пропаст, като единият от тях се подхлъзнал и паднал в пропастта.

„Той не е имал никакъв шанс за оцеляване, защото има 85 метра свободно падане. На около 45-ия  метър има праг, в който той се е ударил, след което тялото е продължило да лети надолу още 40 метра“, разказа ръководителят на ПСС – отряд Враца Станой Арабаджиев пред Нова телевизия.

Той обясни, че мястото е изключително леснодостъпно, но същевременно е необезопасено.

„Мястото представлява отвор в земята, който на пръв поглед не представлява нищо опасно. Може би това е подлъгало мъжа, мястото е много леснодостъпно. Качвайки се от горната страна, където е стръмно, се подхлъзва от шумата, която е на земята, опитва се да се задържи на едно клонче, но пропада надолу“, разкри Арабаджиев пред бТВ.

Пещерата е тип „комин“, което прави излизането от нея почти невъзможно.

„Отивайки на мястото все пак решихме да проверим дали не е останал на малката площадка на 45-ия метър, където има малък шанс да оцелее, дори и с рани. Видяхме обаче, че е паднал надолу“, разказа още спасителят.

Той отбеляза, че целият район, в който е станал инцидента е много опасен, тъй като освен естествени пещери има минни шахти, които също са необезопасени.

В акцията се включиха още от пещерно спасяване, както и спасители от София.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482