Малки и големи въстанаха в Шишманци срещу взривове и прах от нова кариера

България 19.03.2023 15:50 Снимка: ДНЕС+

Малки и големи въстанаха в Шишманци срещу взривове и прах от нова кариера

Не искаме прахоляци и взривове!

Mлакати с такива надписи издигнаха жители на пловдивското село Шишманци, които излязоха на протест на пътя за Белозем. Те негодуват срещу заявеното инвестиционно предложение на "Холсим" за ново находище над селото. Концесията на фирмата приключи, но от ръководството й са подали искане за нова. Това масово изкара на протест хората от селото.

"От прахоляците не можем да дишаме. Децата ни се разболяват, а къщите ни се напукват от грохота на камионите", негодуваха хората. Сред протестиращите имаше и бебета, докарани с колички от родители им.

Стопани пък се оплакаха, че от прахоляците, които се разнасят от тежките камиони, им загиват насажденията. Картофите вече излязоха, но целите им листа побеляват. Не можем да изкараме реколта, негодуваха производители.

Сред протестиращите беше и кметът на селото Александър Атанасов. Той обясни, че хората са наострени от новото инвестиционно предложение на "Холсим". Събира се подписка, която ще внесем в РИОСВ–Пловдив като протест, обясни кметът.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648