Махат екостикерите за коли година след въвеждането им

България 02.07.2022 19:00 Снимка: ДНЕС+

Махат екостикерите за коли година след въвеждането им

Министърът на транспорта Николай Събев се надява заедно с екостикера да отпадне и този от първоначалната регистрация и това да стане едновременно

Министерството на транспорта предлага да се премахнат екостикерите за колите. Това става ясно от прессъобщение на ведомството, в което се казва, че Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” предприема действия за промяна в наредбата, с която те бяха въведени. Стикерите се поставят след преминаване на годишен технически преглед.

“24 часа” научи, че “Автомобилна администрация” е поискала 10 дни за тази промяна.

Екостикерите бяха въведени на 12 юли миналата година. Те имат чип с информация, включително за категорията на автомобила и колко замърсява. Въз основа на тази информация се дава право на общините да ограничават движението на най-цапащите коли в определени райони.

От транспортното министерство посочват, че поставянето на отличителен стикер на предното стъкло оскъпява и утежнява процедурите при преминаването през пунктовете за проверка за техническа изправност. Цената на лепенките е близо 10 лева, които шофьорите плащат допълнително.

Транспортният министър Николай Събев е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и министъра на електронното управление Божидар Божанов с предложение МВР да направи промени и в наредбата, в която са записани стикерите, поставяни от МВР при първоначалната регистрация на колата. Година след това - при минаване на първия технически преглед, се слага екостикер.

Събев се надява заедно с екостикера да отпадне и този от първоначалната регистрация и това да стане едновременно. Ако обаче това не се случи, министерството ще премахне това, което зависи от неговото ведомство, а именно екостикерите.

Екостикерите с информация колко цапат колите бяха въведени през лятото на миналата година.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194