Магдалинчев обиден от ултиматума на някои политици: Ако ще отстранявам Гешев, по-добре да си тръгна

България 26.07.2021 15:40 Снимка: ДНЕС+

Магдалинчев обиден от ултиматума на някои политици: Ако ще отстранявам Гешев, по-добре да си тръгна

Конституционният съд да реши дали сме прави, каза представляващият Висшия съдебен съвет

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев определи като ултиматум някои изказвания от трибуната на Народното събрание в петък, когато съдебните кадровици бяха подложени на атака заради отказа им да разгледан предложението на Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор.

„Конституционният съд да реши дали сме прави. Нужно е повече взаимно уважение и толерантност между институциите. Политиците говорят, че предложението на правосъдния министър е тест за лоялност. Поставят условия - или отстранявате главния прокурор, или си отивате. Ако е така, по-добре да си тръгна, но не да ми отправят така въпроса“, каза Магдалинчев пред журналисти. 

„Имат си механизми, ако решат да го правят - да прилагат Конституцията, да прилагат законите, и, ако трябва да ни прекратяват мандата, да го прекратяват“, категоричен беше представляващият ВСС.  Той добави, че не трябва да се мисли, че ВСС е решил с цената на всичко да си изкара мандата.

По думите му, това, че предложението на министъра на правосъдието до ВСС не е получило желания от него резултат, не означава непременно, че той е прав, а ВСС, че не е прав в своята преценка.

От своя страна членът на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Вероника Имова коментира: „Обидни са репликите, че не сме поели въжето, което ни е дал правосъдният министър. Предложението му нямаше юридическа стойност. В него има съждения и оценки“.

Тя се обяви против закриването на специализираното правосъдие, но предвид политическата воля за това призова парламента да помисли добре за висящите дела и за специални отдели към Софийския градски съд, които да гледат подобни дела./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448