Лорер: Първите средства по Плана за възстановяване ще дойдат през лятото

България 15.01.2022 09:20 Снимка: ДНЕС+

Лорер: Първите средства по Плана за възстановяване ще дойдат през лятото

България ще може да получи първи средства по плана за възстановяване и развитие до лятото. Това съобщи министърът на иновациите Даниел Лорер пред националната телевизия.

По думите му всички забележки на Европейската комисия са коригирани и България ще изпрати плана в Брюксел до края на седмицата. Две са основните области, в които ще могат да стартират веднага проекти - развитие на индустриалните области и подкрепа на малки и средни иновативни предприятия.

"Кандидатстването ще бъде много подобно на кандидатстването за европейски програми, вероятно ще е опростено. Ще могат да кандидатстват фирми, оператори по критерии които ще бъдат предварително обявавани и ще бъдат бързи процедурите, посочи Лорер.

"Европа е много ясна - бъдещето на финансирането е зеленият преход. Това означава, че и в нашия европлан има заложени доста сериозни пера за зелен преход, а именно за енергийни проекти от всякакъв вид - ВЕИ, системи за съхранение, които да осигурят и прехода на Маришкия басейн към една по-чиста икономика", допълни министърът./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648