Личните лекари могат да поставят по над 80 000 дози на ден ако има ваксини

България 23.02.2021 10:23 Снимка: ДНЕС+

Личните лекари могат да поставят по над 80 000 дози на ден ако има ваксини

От вчера съм започнала да ваксинирам, но в София, както и в Пловдив ваксините свършиха още по обяд. Това каза пред Нова тв д-р Гергана Николова, личен лекар. След това от други места са били пренасочени още ваксини към София, но и те не достигнали за всички желаещи. 

Отпускат се част от количествата, Аз взех 5 флакона за 50 човека, при положение, че имам 200 записани, обясни лекарката. Ако армия от 4200 лични лекари се включи в имунизирането, ще можем да поставяме по над 84 000 ваксини дневно. посочи тя.

В отдалечените райони има указания ваксините да бъдат занесени с помощта на МВР. Нещата се движат, случват се на момента. Като се осигурят ваксини и за личните лекари, ваксинираните ща много повече.

Репортаж от Пловдив показа, че там връщат записани за ваксиниране поради липса на дози. Пациенти казват, че никой не може да каже ще има ли и кога ще има ваксини. Личните лекари там казват, че за пореден път се говори едно, а действителността е друга, Разкарват ни като топки по институциите, недоволни са докторите.

Това се случва не само в Пловдив, а на много места, казва д-р Николова. Според нея подобна липса на организация разколебава пациентите, Обикновено става въпрос за по-възрастни хора с хронични заболявания, които не искат да стоят в други хора в зелените коридори. Опираме до факта, че ваксини няма, а те трябва да бъдат осигурени възможно най-бързо. Според д-р Николова обаче тези неуредици не водят до похабяване на дози, когато се работи с "Астра Зенека".

Моля да ни бъде осигурена възможност да ваксинираме хората и така да сложим край на изолацията, призова д-р Николова. Накрая тя показа сертификат за получилите втора доза и каза, че е много щастлива, че вече има такива пациенти.  /NOVA

CHF CHF 1 1.76998
GBP GBP 1 2.26283
RON RON 10 4.01097
TRY TRY 10 2.21873
USD USD 1 1.62606