Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел

България 04.06.2023 18:11 Снимка: ДНЕС+

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел

По думите й до края на седмицата ще има редовен кабинет

Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел, за който сме се съгласили от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Този състав е много добра стъпка напред за страната, има да реши немалко кризи и задачи. Колкото по-бързо заработи, по-добре. Ужасно доволна съм, че Атанас Славов прие да бъде министър на правосъдието. Поканата дойде от Кирил Петков, съгласувана е с акад. Денков. Няма доверие между двете парламентарни сили, но този кабинет трябва да започне да работи. Няма толеранс да не се прави нищо вече два месеца. Това каза за "На фокус" бившият депутат от ПП-ДБ Лена Бориславова.

По думите й има страшно много сили, които се опитват да няма редовно правителство. "Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, предпочитат за собствени или чужди цели да няма бюджет, да не ни приемат в еврозоната и да продължава нестабилността. Когато съпротивата срещу редовно правителство е жестока, значи необходимостта от него е съществена. Затова усъвършенствахме състава, така че да се ползва с експертна и политическа подкрепа", заяви тя. И допълни, че седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет.

Според нея една от най-тежките кризи в страната е свързана с бюджета и липсата на предвидимост.

"В тази ситуация няма по-подготвен човек, който да работи в това безвремие, от Асен Василев. Не е имало проблеми около неговата номинация. Имаше първоначални обсъждания дали да бъде изцяло експертен, но според мен е хубаво да има политически лица, защото така се постигат две неща - носи се политическа отговорност пред избирателите и партийните структури, а тези лица ангажират своите парламентарни групи, за да се осигури мнозинство за минаването на законите, които ще означават, че се върши работа. Мария Габриел е пример за такова лице. Не я познавам и не съм работила с нея, няма как да й имам доверие, но ще се радвам тя да стане пример за дама, която може да поеме политическа отговорност, за да направим работещо правителство", посочи Бориславова.

По думите й между двете политически сили ГЕРБ и ПП няма доверие.

"Никой няма толеранс към това да не правим нищо. Вече два месеца правителство и бюджет няма. Правителството трябва да работи седмица за седмица и същото важи за Народното събрание. За 2 месеца едно Народно събрание трябва да може да свърши много повече неща. Вярвам, че до края на седмицата ще имаме редовен кабинет" добави тя. 

"Има страшно много сили, които се опитват да няма редовно правителство. Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, предпочитат за собствени или чужди цели да няма бюджет, да не ни приемат в еврозоната и да продължава нестабилността. Когато съпротивата срещу редовно правителство е жестока, значи необходимостта от него е съществена. Затова усъвършенствахме състава, така че да се ползва с експертна и политическа подкрепа", заяви тя. 

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876