Лекарите отново призоваха да спазваме добра лична хигиена и да носим маски

България 04.08.2020 09:42 Снимка: ДНЕС+

Лекарите отново призоваха да спазваме добра лична хигиена и да носим маски

Заразата от COVID-19 сега става лесно. Досатъчно е да контактуваме с положиителен час – два без маска и в затворено пространство, за да се заразим.

Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Увеличава се и броят на починалите, само за последните 24 часа те са 16. Това е много притеснителен факт, каза Кунчев.

Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Ако броят на новозаразените продължи да се увеличава ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се, каза главният държавен здравен инспектор. Той е разпоредил постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал в старческите домове. Те се оказаха огнища.

Припомняме, че във Варна, в частен дом за възрастни  бяха установени 102-ма инфектирани. Последно време се наблюдава промяна в характеристиките на вируса, а страната ни е на четвърто място в Европейския съюз по заболеваемост от Ковид-19.

По отношение на ваксините, експертите не дават скорошни прогнози. Ако такава бъде създадена, то тя ще е по – скоро експериментална, а ефективността й ще е спорна.

Засега единствено „новото – нормално“ като носенето на маски, личната хигиена и дистанцията дават добри резултати. Лекарите съветват , ако използваме медицински маски, изработени от три слоя, да сменяме на всеки час. Респираторните пък имат режим на използване до 7-8 часа. Що се отнася до маските от плат, желателно е всяка вечер да третираме с ютия или парочистачка, за да бъдат адекватно дезинфекцирани.

В момента от Канада, Германия и Израел идват новини за създаване на нов тип маски, на основата на метална мрежа от нишки, които ще могат да се използват многократно. Те не само предпазват от вируси, но ги и убива, а и ще са изключително полезни за хората на първа линия.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286