„Лъжеш ли?“: Има кандидат-президенти, които се заиграват с истината

България 26.10.2021 08:01 Снимка: ДНЕС+

„Лъжеш ли?“: Има кандидат-президенти, които се заиграват с истината

„В България хората нямат доверие към българските политици. Подобна платформа - занимаваща се с изказвания по време на предизборна кампания, няма“. Това са двете причини, които са насърчили група приятели да направят сайта „Лъжеш ли?“.

„Избрали сме осем кандидати за президент. Гледаме участията им в национален ефир. Изваждаме изказвания, които потенциално биха съдържали невярна информация. Събираме ги в таблица, където ги опровергаваме... Интересуваме се от политика още от ученици и ако политиците разпространяват невярна информация, това ни ядосва. Затова намираме време и мотивация да правим това в свободното време. Ние сме независими“, обясняват те пред БНР.

Платформата е отворена и за сигнали, изпратени от хора.

„Има кандидати за президенти, които се заиграват с истината. В настоящата кампания две теми са актуални - енергетика и Covid-19... В кампаниите през април и юли всяка една от популярните политически сила има кандидати, които са правили неверни твърдения - особено когато цитират статистики, обичат да преувеличават“, допълни Даниел Янев.

Според него България не осъществява напълно икономическия си потенциал.

Проектът „Лъжеш ли?“ е инициатива на група млади хора, които искат да ограничат дезинформацията в българската политика. От 15.10.2021 до 12.11.2021 нашият екип ще проследи участията на избрани кандидати за президент в национален ефир и ще провери колко често те разпространяват невярна информация.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448