Кючюк: Трябва да се обединим и да искаме срок за пълноправно членство в Шенген през 2025 г.

България 08.04.2024 18:06 Снимка: ДНЕС+

Кючюк: Трябва да се обединим и да искаме срок за пълноправно членство в Шенген през 2025 г.

„По темата Шенген трябва да се обединим и до края на годината да искаме срок за пълноправното ни членство през 2025 г.” Това заяви евродепутатът Илхан Кючук в предаването „Пресечна точка”.

Първо трябва да сме пълноправна членка на Шенген. Много по-лесно ще се обясни на гражданите, че няма нищо страшно в еврозоната”, заяви Кючук.

Той коментира, че страната ни не върви добре с Плана за възстановяване.

„Имаме едно единствено първо и последно плащане от декември 2022 г. Предупреждавахме, че това не са лесните пари, които Брюксел „залага на трупче” и чака някой да ги вземе, а това са средства за инвестиции, които изискват дълбоки реформи, нов подход в икономиката, който да се отрази и върху социалния живот на българските граждани, средства за българския бизнес”, заяви евродепутатът.

„Парламентът прави реформите доколкото е възможно. Друг е въпросът към онзи момент какви критерии бяха заложени от тогавашните управляващи, дали тези критерии бяха възможни, защо не се направиха допълнителни искания за отстъпки от брюкселските правила. Това е задача номер 1 на следващите български представители в ЕП – да поискат гъвкави правила. В противен случай не можем да се възползваме от тази инвестиционна политика на ЕС”, каза той. И даде пример с Полша, която е успяла да предоговори условията си.

„Национална цел се изгражда в България, а се защитава навън. Няма друг начин да защитим своя интерес, освен изграждайки консенсус вътре в страната. Трябва да е стабилен, за да издържи пред международните ни партньори”, каза Илхан Кючук.

 
 
CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731