Кючюк: Очаквам силна ангажираност от страна на правителството по въпоса Шенген

България 18.09.2023 19:17 Снимка: ДНЕС+

Кючюк: Очаквам силна ангажираност от страна на правителството по въпоса Шенген

„Трябва да използваме всеки един възможен момент за влияние - работа с бизнеса на Нидерландия и Австрия, парламентарно, публична комуникация, силна ангажираност от страна на българските власти, защото си заслужава усилието. За да могат българските граждани да почувстват тази убеденост, че са членове на ЕС, че са част от континент на възможностите.“, това коментира евродепутатът от „Обнови Европа“/ДПС Илхан Кючюк по време на конференцията „Все по-близък Съюз - приносът на България за пълна европейска интеграция”.

„Българският и румънският проблем се коренят в Хага и Виена и нашите политически и дипломатически усилия трябва да бъдат насочени натам. Една от основните грешки, които България направи през годините е, че не комуникира силно с обществата в тези държави. Неслучайно аз и Ева-Мария Попчева се ангажирахме да напишем обща статия, за да разсеем някои от митовете.“, заяви Кючюк.

Кючюк подчерта и ролята на митовете за България, които се разпространяват главоломно и са в ущърб на страната ни по пътя към Шенген.

„Първият мит е, че влизайки в Шенген, бедният Изток ще вземе парите на богатия Запад. Това е абсолютно невярна теза. С пускането на България в Шенген, ние няма да накараме повече хора да си тръгнат от страната ни.“, каза той.

Кючюк открои сигурността като основна тема, подчертавайки факта, че в следващите години ще се изгражда европейска архитектура на сигурност, в която няма да участва Руската федерация.

„Сигурността на ЕС е и български въпрос! Неслучайно влагаме толкова усилия в регулирането на българските граници, защото осъзнаваме тежестта, която имаме като държава. Ние не просто охраняваме българската граница, ние охраняваме европейските граници.“, заяви евродепутатът.

Кючюк бе категоричен, че няма как да говорим за Еврозона преди да сме влезли в Шенген, което означава сигурност и просперитет, като по този начин се отнема основната теза на националистите, че българските граждани са второ качество европейци.

Испанският евродепутат Ева-Мария Попчева от своя страна заяви, че влизането на България и Румъния в Шенген е важно не само за двете страни, но и за всички проевропейски политически сили в ЕП и поздрави Илхан Кючюк за усилията му в тази посока.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648