Кунчев: Преживяното през ноември ще ни се стори приказка, ако не се ваксинираме

България 22.01.2021 14:17 Снимка: ДНЕС+

Кунчев: Преживяното през ноември ще ни се стори приказка, ако не се ваксинираме

Екипи от здравното министерство и МОН се срещнаха с учители, отказали ваксиниране, в ямболското село Бояджик, съобщава bTV.

В сградата на училището в Бояджик се събраха педагози от няколко села, които са извън списъка на ваксиниране.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев им дадe повече информация относно безопасността на ваксините и начина им на действие.

Той обясни, че идеята на срещата е не да изнесе медицинска лекция, а да проведе човешки разговор с всеки един от тях.

Здравният инспектор подчерта, че ако искаме да няма повече епидемия и мерките да отпаднат, трябва да достигнем 70% имунизирани. Науката е доказала, че ако 70-75% от населението е имунизирано, вече епидемия не може да стане, посочи той и допълни, че ще има отделни случаи, но не и масово разболяване. Доц. Кунчев даде пример с Великобритания, където болниците са пълни със заразени. Ако това се върне в България, а опасността е голяма, това, което преживяхме ноември, ще ни се стори приказка, предупреди той.

По негови думи вирусът е тръгнал по света и трябва да се вземат мерки, които да ни помогнат - една от тях е именно ваксинирането.

Здравният инспектор бе категоричен, че не трябва с лека ръка да се пренебрегва достъпът ни до ваксина. Той посочи, че в момента на Балканите никой друг не прави имунизации, докато ние като член на ЕС вече сме започнали.

"Няма здравна система в света, която да е достигнала такова ниво, че някой външен човек да се грижи по-добре за вашето здраве, отколкото самите вие. Мислете вие за вашето здраве", призова той педагозите и настоя да не вярват на лъжливи твърдения./БТВ

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832