Край с предупредителното мигане на светофарите в София

България 05.11.2021 13:18 Снимка: ДНЕС+

Край с предупредителното мигане на светофарите в София

Според регионалното министерство то противоречи на пътните правила

Край с предупредителното мигане на светофарите в София. Експеримент показва, че голяма част от шофьорите още не знаят, че зеленият сигнал на светофара вече рязко преминава към жълто, след което минава на червено. Според пътния експерт и автоинструктор Красимир Георгиев промяната носи риск, предава Нова телевизия.

„Много е опасно, защото това е чист физиологичен процес, нормално е поведението на водача да се адаптира предвид обстановката, която непрекъснато го заобикаля. Накрая резултатът е по-големият брой ПТП“, обясни Георгиев.

Оказва се обаче, че мигането противоречи на закона. В писмена позиция от регионалното министерство уточняват, че мигащият зелен сигнал за автомобили противоречи на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали, която страната ни е длъжна да спазва. И така – от общо 300 светофара в София с функция мигане, при 240 тя вече е премахната.

Димитър Петров от дирекция „Управление и анализ на трафика“ в Столична община коментира, че би трябвало до края на тази седмица те навсякъде да изчезнат.

От общината изпълняват нареждането, но са против премахването на мигането. И се позовават на статистиката на КАТ.

„Резултатите са доста добри, а именно от порядъка на 50% намаление на тежките ПТП. Хората го възприемат доста добре и за тях е по-безопасно да имат информация, че ще се смени сигналът“, допълни още Петров.

Преди въвеждане на мигането през 2016-та година на кръстовището на Сливница и Опълченска са станали 41 катастрофи, а след това броят им е паднал до 22. След премахването на мигането, няма да има никакъв толеранс към тези шофьори, които минават на червено.

„Всички наши камери имат осигурен достъп до СДВР и колегите от там могат съвсем спокойно да ги използват за налагането на санкции. За съжаление, ние сега сме с вързани ръце“, каза още Димитър Петров./NOVA

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448