Красимир Вълчев: Асен Василев предложи политика на измамническото богатство

България 03.04.2024 18:01 Снимка: ДНЕС+

Красимир Вълчев: Асен Василев предложи политика на измамническото богатство

Асен Василев измисля „постиженията“, Венко Сабрутев изготвя графиките, а Кирил Петков ги представя, заяви депутатът от ГЕРБ

„През последните две години средната работна заплата наистина нараства номинално, но заради инфлацията реално няма увеличение“, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Той коментира твърденията на финансовия министър Асен Василев, според когото през последните години има истински ръст на доходите, когато той е начело на финансовото министерство.

„Вижда се, че в периода 2010-2012 година СБРЗ расте средногодишно с 6,35%, а в периода 2022-2023 г. – с 0,89%. Номинално последните две години СБРЗ нараства повече, но заради инфлацията реално няма увеличение“, заяви Вълчев.

Той обвини Василев, че е предложил политика на измамническото богатство.

„Лъжат те, че ти дават, а те ограбват. Ограбени са всички спестители. Реалната стойност на спестяванията на българите е намаляла с 30 млрд. лева за последните 2,5 години. Надуваш инфлацията, обезценяваш спестяванията, събираш номинално повече средства в бюджета, въпреки че пада събираемостта, увеличаваш номинално харчовете и се хвалиш на избори, че си увеличил доходите. Това е измамническата бюджетна политика на Асен Василев“, категоричен е депутатът от ГЕРБ-СДС.

В тази връзка, според Вълчев, така наречената политика на „стабилната бедност“ е за предпочитане. „Тази политика осигуряваше реален ръст на доходите и среда на бизнеса да расте и инвестира. Защото по-високите заплати и доходи идват от растежа на бизнеса, а не от шарлатании“, добави законодателят.

Той със сарказъм коментира и разпределението на задачите по популяризиране на главоломния напредък от управлението на ПП-ДБ - Асен Василев измисля „постиженията“, Венко Сабрутев изготвя графиките, а Кирил Петков ги представя, като човек с най-добри презентационни умения и доказан продавач на нови продукти. „Слушам ги и как рязко са вдигнали доходите и пенсиите. Разбира се, говорят само номинално и забравят за инфлацията. Надявам се следващия път, когато започнат да хвалят в някое студио, водещият да им напомни, че най-висок номинален ръст на доходите имахме през 1996 година. И най-нисък реален“, припомни Красимир Вълчев.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612