Комисията "Магнитски" пита: Кои депутати са взимали пари за протестите?

България 14.09.2021 15:22 Снимка: ДНЕС+

Комисията "Магнитски" пита: Кои депутати са взимали пари за протестите?

Взимали ли са действащи народни представители пари от олигарси, за да участват в протестите през лятото на 2020 година. Това ще пита съответните служби парламентарната комисия "Магнитски", макар и да не очаква отговор, а причината е, че утре, сряда 15 септември, е последният работен ден на 46-то Народно събрание.

Питането към службите е по инициатива на народния представител от "Има такъв народ" Енчо Мирчев.

"Наясно съм, с оглед на малкото оставащо време на настоящия парламент, че няма да получим информацията. Но и след това, в качеството си на физическо лице, ще изискам тези данни по силата на Закона за достъп до обществена информация.

И по-конкретно - замесените имена на олигарси, за които депутатите питат плащали ли са на протестиращи - Делян Пеевски и Васил Божков.

"Настоявам да се разбере кой народен представител е взимал пари за протестите. Защото говорим за граждански договори - тоест за официално заплащане, а не такова на ръка", каза депутатът от ДПС Хамид Хамид, чиято партия също подкрепя искането.

Конкретно име обаче не бе споменато. Намек обаче бе направен, че въпросният народен представител е от т.нар. "партии на протеста"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448