Koи cпeциaлнocти y нac нocят нaй-висока зaплaтa cлeд зaвъpшвaнe?

България 18.05.2023 16:17 Снимка: ДНЕС+

Koи cпeциaлнocти y нac нocят нaй-висока зaплaтa cлeд зaвъpшвaнe?

Средният доход на завършващите студенти нараства, а безработицата сред младите висшисти пада до рекордно ниски нива. Това показва последният рейтинг на университетите у нас. До дни близо 50 000 дванадесетокласници ще влязат в битката за място във висшите училища у нас. В същото време бизнесът продължава да съобщава за недостиг на специалисти в различни сфери. На прага на новата кандидатстудентска кампания - кои са най-търсените кадри и в кои специалности студентите получават най-високи заплати, след като завършат?

За зрелостника Мартин Каменов от София изборът е направен - да учи архитектура в България. „Още от малък имам интерес към чертежите. Това ми е детската мечта”, споделя младежът.

За тези, които са решили да продължат образованието си у нас, възможностите са много. В страната има 52 университета, които се борят за вниманието им. А добре избраното висше училище е ключът към успешната професионална реализация, казват от бизнеса.

Ако през 2021 г. без работа са били 3.5% от дипломираните, година по-късно делът им пада до 2 на сто.

„При специалности като медицина, металургия, военно дело и инженерство реализацията е почти на 100%”, обясни Георги Първанов от Българската асоциация за управление на хора пред Нова телевизия. 

Почти всички студенти, които завършват тези специалности, се реализират на пазара на труда. Безработицата сред тях е под 1%. Най-висока пък е тя при дипломираните в направление „Социални дейности”.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364