КНСБ: Присъединяването към ЕRМ II е надпартийна цел, трябват общи усилия

България 10.07.2020 15:35 Снимка: ДНЕС+

КНСБ: Присъединяването към ЕRМ II е надпартийна цел, трябват общи усилия

През последните десет години КНСБ води последователна политика в посока присъединяване на страната ни към механизма за обменните курсове (ЕRМ II). С оглед на заявената готовност от страна на европейските институции това да се случи в края на днешния ден, призоваваме българското общество и политическите партии да фокусират своето внимание върху тази цел, тъй като не сме били никога по-близо до нейното постигане. Това се посочва в позиция на КНСБ, свързана с хода на процедурата за присъединяване на България към ERM II, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

"Това е надпартийна цел, която не трябва да разделя обществото, а напротив, да го обединява в интерес на бъдещото развитие на България. Днешният ден е фундаментален от гледна точка на нашия път към завършването на процеса по европейската ни интеграция", заявяват от синдиката.

В позицията се посочва още, че влизането в ЕРМ II е началото на дълъг процес, който изисква България да има не само стабилни публични финанси, но и частни такива. Всичко останало е предмет на друг разговор и той не трябва да се смесва с необходимостта страната ни да не пропусне и този път тази възможност, допълват от КНСБ.

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.16676
RON RON 10 4.04557
TRY TRY 10 2.34763
USD USD 1 1.64993