Кметът на Пловдив към министър Цеков: Прибавете Околовръстното към най-важните обекти

България 19.09.2023 18:47 Снимка: ДНЕС+

Кметът на Пловдив към министър Цеков: Прибавете Околовръстното към най-важните обекти

От името на пловдивчани ще ви помоля да прибавите сред най-важните проекти още един обект – околовръстното. Ние си нямаме околовръстно. Нямаме външен ринг, нямаме и вътрешен. Обидно е, че нашето околовръстно е по-тясно от локалното на софийското.

С тези думи кметът на Пловдив Здравко Димитров се обърна към министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на девета годишна конференция "Безопасна пътна инфраструктура". Форумът е организиран от Българската браншова организация "Пътна безопасност" и се провежда днес и утре в Пловдив.

По думите на Димитров навремето улиците в Пловдив са оразмерени за 40-50 хиляди коли. В момента само от "Асеновградско шосе" влизат 40 хиляди автомобила. По пловдивските улици месечно се движат средно по около 6 милиона превозни средства.

"Аз и моят екип реагирахме. Където можеше, направихме светофари с десни завои. Работим за по-добра и безопасна пътна инфраструктура. Скоро ще са готови подлезът на две нива "Модър-Царевец" и пробивът под Централна гара. Това са важни проекти за вътрешния ринг", отбеляза кметът.

Той посочи, че предизвикателствата пред местната власт са много големи. Има инфраструктурни проекти, които няма как да бъдат направени с бюджета на общините. Димитров постави на вниманието на министъра още един все по-задълбочаващ се проблем. "Пловдив и областта се развиват. Има индустриални зони около града. Всеки ден работници пътуват дотам, но живеят, спят тук, отиват да работят и пак се връщат. Да не говорим, че в Пловдив има други две общини – "Марица" и "Родопи". Идват гражданите им, ползват здравеопазване, инфраструктура и излизат. Мисля, че това трябва да се оправи и колкото по-бързо се реагира, по-добре за нашия хубав град", каза кметът. 

Здравко Димитров пожела успех на конференцията. Пред участниците сподели своята убеденост, че когато опитът, науката, хората, които са на терен, и институциите си подадат ръка, резултатът ще бъде по-видим.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029