Кирил Петков си даде отличен за преговорите с РСМ (НА ЖИВО)

България 28.01.2022 10:14 Снимка: ДНЕС+

Кирил Петков си даде отличен за преговорите с РСМ (НА ЖИВО)

„Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РМС и от 8 дни, четири дни прекара с българското правителство и това показва, че има желание да се свърши работа“, заяви Кирил Петков по време на изслушването в Народното събрание относно последствията от посещението в Република Северна Македония и проведеното междуправителствено заседание между двете държави.

По думите на премиера македонските министри, които бяха на посещение у нас са свършили огромен обем от работа.

„Подписахме три меморандума в сектор земеделие, малки и средни предприятия и да се започне сериозна работа по коридор №8. Ние по никакъв начин не игнорираме българската позиция, докато вървят дискусиите по култура и инфракструктура. За пръв път от дълго време Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите от РМС да се вкарат в конституцията, без обаче да се ангажира с време. Докато е имало много декларации от двете страни на границата истинската работа не е била свършена и се разбрахме да се виждаме на всеки 7 дни. Радвам се, че дори в историческата комисия казаха, че ще имат три срещи следващата седмица по теми по които не е имало съгласие. Не смятам да сменям членове на нашата комисия“, заяви Петков.

Екатерина Захариева от ГЕРБ му даде приятелски съвет да намали малко ентусиазма си, защото после ще трябва да се обяснява. „Ние подписахме с РМС 20 меморандума, а за коридор №8 това е третия. Давам ви приятелски съвет“, заяви Захариева. Тя поздрави Петков за нотата, но уточни че по нея се работи повече от година и половина. Бившият външен министър уточни, че по Договора за добросъседство са работили десетки дипломати и се радва, че е бил подписан по време на правителството на Борисов и винаги са отчитали работата и на другите.

Захариева запита дали за тези 4 дни правителствата са успели да договорят някакви съвместни събития. Тя припомни на премиера, че на 4 февруари се честват 150 години от рождението на Гоце Делчев и запита дали се планира нещо.

„Ние сме оптимисти в работата, но трябва да следим реалните резултати. Подготвяме съвместно честване, което е добра реална стъпка. Петков отговори, че нотата ни е била дадена от РМС, защото Петков пръв отишъл в РМС.

ДПС пък запитаха Петков дали знае кой е докладчика на ЕС за РМС и дали има връзка с него?

„Не съм разговарял с него, но във вчерашния ден разговарях и с презинетта на ЕП и на ЕК, и те бяха много обнадеждени от първите резултати, които са дадени от двете страни. Говорили сме на най-високото ниво в Брюксел“, похвали се още Петков.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ поправи премиера, че вкарването на българите в конституцията на РМС не е споменато за първи път сега, а дори и Заев е давал такива обещания. Лидерът ан „Възраждане“ направи важно уточнение, че всъщност Ковачевски е обещал да изпълни това, ако обаче страната ни даде зелена светлина за влизането на РМС в ЕС. „Вие обаче си замълчахте. Означава ли това, че сте съгласни?“, запита Костадинов.

Петков не даде ясен отговор, а заяви че това нямло да промени ситуацията, а е важно следващите 10 години да работим с РМС и да се обърне езика на омразата.

„Знаете ли какво е „ОМО Илинден“ и знаете ли, ме при срещата си с тях Пендаровски всъщност нарушава Договора за добросъседство, запита Даниел Митов.  

„При нашата среща Пендаровски ме започна, че сме стигнали най-ниската точка в преговорите от 30 години насам. Хубавото е, че преговорите между двете държави са на ниво правителство и министерски съвет. Ние ще се фокусираме върху конструктивния тон и ще игнорираме тези, които искат да го изкарат от релските. Това, че изпълнителната власт, а не президентската институция водят преговорите, не се фокусирам върху думите на президента. Кой с какво се среща, всички знаем какво е „ОМО Илинден“ и сме сигурни, че ще направят всичко, за да спънат младото правителство на РМС. Ние имаме ясен компас и ще го следваме“, обяви в отговор Кирил Петков./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648