Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

България 23.11.2021 18:52 Снимка: ДНЕС+

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Дискусията между партиите "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и ДБ обхвана разговорите за съставяне на правителство със сферата "Правосъдие". Тя бе водена от съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков. Всяка една от партиите първоначално представи програмите и приоритетите си за развитие на правосъдието.

Продължаваме промяната

Кирил Петков е обнадежден от това, което вижда. Първото нещо, докато бил министър на икономиката, и при всеки разговор с инвеститор или инвестиция, било липсата на правосъдие и корупция. Корупцията е бранд, който е свързан с България и трябва да се обърне и държавата да стане като модел за ускоряване на корупцията в максимално бърз срок, настоя съпредседателят на ПП. Ние трябва да помислим как да има достатъчно наказателен стимул, за да няма корупция. Другото, което е, че всеки иска да има чувството за справедливост.

Кирил Петков е радостен, че вижда мерките на останалите партии за това, че се прави коалиция с мандат 4 години. Трябва да се направи пътна карта, в която да се покаже в максимален срок прогрес, настоя Петков.

ПП предлагат е нова комисия към НС, която да е натоварена с борбата с корупцията. Комисията следва да има поне три задачи - доклад, който да констатира системното неизпълнение на задачите на КПКОНПИ, утвърждаване на приоритети и стратегии за КПКОНПИ и преразглеждане на информацията за данни за престъпления, извършени от магистрати.

ПП предлагат още реформа на дейността на КПКОНПИ.

От ПП искат още инспекторатите към министерствата да преминат към новата комисия към Народното събрание. След като комисията завърши своята работа пътят, по който следва да процедира комисията е сигнал до прокуратурата.

Демократична България

Адвокат Надежда Йорданова обясни, че ДБ имат пет ключови цели разделени на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. ДБ настоява за независим съд, независимо правосъдие чрез реформа на ВСС, реформа в прокуратурата, реформа в Антикорупционната комисия и по-добър достъп на гражданите до правосъдие.

Краткосрочна мярка на ДБ закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура.

Дългосрочната мярка пред ДБ е преосмисляне на ситуацията с Комисията за защита на конкуренцията.

Атанас Славов заяви, че не трябва да има възможност за пряко политическо кадруване във ВСС. Цел номер едно остава смяна на главния прокурор Иван Гешев, намаляването му на мандата на 5 години. В темата за освобождаването на главния прокурор трябва да се включи парламентът като една институция, която работи пред всички. Трябва да има в процедурата по назначаване на главния прокурор две легитимни институции - президент и Народно събрание.

ИТН

Радостин Василев припомни, че ИТН често са се срещали в рамките на парламентарните групи с ДБ и БСП, а слушайки ги сега на дискусията за правосъдието, няколко пъти се усмихнали, защото техните цели, съвпадат с тези на ИТН.

Обща визия на ИТН е в три институционални модула - правата и интересите на гражданите, бизнеса и държавата и постигане на независимост, прозрачност и връщане доверието на гражданите в правосъдната система. България страда от дефицит на доверие в институциите, посочи Василев.

Визията на ИТН за правосъдната реформа е ВСС да се раздели на съдийски и прокурорски съвет с реформиране на дейността на кадровия орган. Дотук ИТН имат напълно припокриване с казаното от страна на Демократична България. Извън реформата на съдебната власт чрез промяна в прокуратурата и ВСС има много детайлни стъпки, които трябва да се направят - достъпът до правосъдие, съдебните актове, електронното правосъдие. Именно електронното правосъдие е акцент на ИТН.

ИТН виждат противодействието на корупцията като инструмент, който може да бъде подобрен в няколко насоки - изменение в Наказателния кодекс. ИТН искат поетапно въвеждане на мълчаливото съгласие.

От ИТН по време на дискусията за правосъдието присъства и председателят на последните два парламента Ива Митева. Тя заяви, че настоя да има реформа на законодателството, а на реформа на юридическото образование, както казали от ДБ. Народното събрание стана за смях със законите, които произведе, отсече Митева.

Трябва да се преосмисли дали ВСС да продължи да съществува в сегашната си форма. Ива Митева е противник на премахването на парламентарната квота в кадровия орган. Тя настоя да се премахнат партийните квоти в ЦИК. Мажоритарната система няма да е червена линия за ИТН, но трябва да се направи анализ защо е тази апатия и защо хората са отчуждени от политиката.

БСП

От името на БСП Филип Попов изложи няколко приоритета: възстановяване качеството на законодателния процес, закриването на специализирания съд и прокуратура, въвеждане на съдебен контрол върху отказа да се образува досъдебно производство срещу главния прокурор, превръщане на Комисията за КПКОНПИ от бухалка в нормално работещо звено, МП да се превърне в основен център и инициатор на необходимите реформи в съдебната власт.

Има голямо припокриване на целите на БСП с останалите партии - ПП, ДБ и ИТН.

Другите двама представители от БСП бяха Крум Зарков и Иван Ченчев.

Няма да има наши, ваши, трети или пети. Всичко ще бъде под общ аршин, надява се Кирил Петков. С всичките неща, които вижда е обнадежден, че България ще бъде различна, ако по-голяма част от програмите бъдат реализирани.

Той се надява главният прокурор Иван Гешев сам да подаде оставката си, след като бъде направено коалиционно мнозинство. Време е човек да знае кога да се оттегли, защото промяната очевидно е дошла , като може да има голямо мнозинство в парламента, подчерта Кирил Петков.

Петков иска всички проекти да бъдат внесени от името на коалицията в Народното събрание./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448