Кирил Петков призова: Борисов и Пеевски да кажат ясно, че работят заедно

България 03.04.2024 10:52 Снимка: ДНЕС+

Кирил Петков призова: Борисов и Пеевски да кажат ясно, че работят заедно

Бойко Борисов подведе отново българското общество и каза, че това е българска тръба за „Турски поток“ и че българите могат да разчитат на нея. Всъщност тъкмо неговото правителство даде 90% от капацитета на тръбата на руснаците – това е все едно да си купите нова кола и да я дадете на съседите. Това заяви Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“-“Демократична България“ пред медии.

„Опит за смиване на темата „Турски поток“ с идеята да се вкара и друга тема - „Лукойл“. Ние ще подкрепим създаване на комисия за Лукойл“, но темите на трябва да се смесват. Ако Борисов настина не го е страх, нека подкрепи създаването на комисия за „Турски поток“ и председател от ПГ на ПП-ДБ, като ние ще подкрепим комисия за „Лукойл“ и техен председател. Вижте какъв страх има в очите на Борисов“, допълни той.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков поясни: „Казахме, че искаме комисия за „Турски поток“, а те искаха комисия за „Лукойл“. Не знам какво имат предвид под „комисия за „Лукойл“, но ние няма от какво да се страхуваме. Ако председателят на комисията за „Турски поток“ е от нашата коалиция, ние им даваме председателят за „Лукойл“ да е техен. Така всяка група ще засече цялата проверка за информацията, която иска.“

„Имаме 1,2 млрд. лв., които трябва да усвоим във второто плащане по ПВУ. Плащането зависи от четири неща, които могат да се свършат за четири седмици. Призоваваме от месец – първо, правилата за антикорупционната комисия; второ – Законът за защита на лицата, които подават сигнали; трето – законът за личния фалит, където има лоби на частните съдебни изпълнители, които спират ГЕРБ да го подкрепят, трябва да се преодолее този натиск; четвъртото – пътната карта за енергетиката. Ако изпълнил тези неща, България ще получи 1,2 млрд. лв. Тогава ще можем да говорим, че бюджетът е изпълнен и повишаване на пенсиите постоянно“, категоричен бе той.

„Ние сме честни към нашите избиратели. Ние казахме, че сме в явна коалиция с „Демократична България“. ГЕРБ и ДПС трябва честно да заявят, че са в коалиция заедно. Тези срещи, за които Борисов говори, са като среща на две коалиции. Борисов и Пеевски да признаят, че работят заедно“, призова Кирил Петков.

„Правилата, които са внесени в НС от един месец, бяха изготвени заедно. Ако бъдат вкарани в дневния ред, ще ги гласуваме заедно. Готови сме да няма никакво ограничение за сигналите, от когато и да е случаят, да могат да се подават сигнали - ГЕРБ се притесняват за датата, но това трябва да се реши“, уточни Петков.

Той допълни още: „Водим разговори по телефона. Когато става дума за коалицията ГЕРБ-ДПС, човекът, с когото може да се говори за крайните решения, е Делян Пеевски, защото взима решение и за двете групи.“

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594