Кирил Петков е връчил на Димитър Ковачевски приложение за диабетици

България 19.01.2022 15:42 Снимка: ДНЕС+

Кирил Петков е връчил на Димитър Ковачевски приложение за диабетици

Българският премиер Кирил Петков е връчил на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски приложението "dDnevnik", което ще улесни живота на диабетиците в Република Северна Македония, съобщават от пресслужбата на правителството на Република Северна Македония, предава БТА.

Софтуерното решение "dDnevnik" е изготвено от компанията "Скeйл Фокус", която като най-голямата чуждестранна инвестиция от България в ИТ сектора работи в Република Северна Македония от 2019 г. Това е проект, подкрепен от Министерството на външните работи на България чрез оперативната Програма за развитие, в която компанията "Скeйл Фокус" е партньор заедно с фондация Метаморфозис от Скопие, чиято мисия е да донесе цифровите технологии на всички граждани.

Идеята за разработване на този тип приложение е подкрепена и приета от Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония. По време на реализацията на проекта екипът на "Скeйл Фокус" разработи приложението "dDnevnik", консултирайки се с лекари, ендокринолози и разбира се със сдружения на пациенти с диабет. Потребителите на това приложение ще имат възможността да го използват безплатно и ще бъде достъпно за потребителите от февруари 2022 г. След няколко месеца това приложение ще стане активно и за пациенти в България. Това мобилно приложение е достъпно както на платформи iOS, така и на Android.

Председателят на борда на директорите на "Скeйл Фокус" Пламен Цеков каза пред присъстващите, че чрез приложението "dDnevnik" диабетиците ще могат успешно да се справят с предизвикателствата на диабета и ще им помагат в превенцията и по-ефективното лечение.

"dDnevnik" позволява на пациентите да пишат измерени стойности на кръвната захар на мобилните си телефони, вместо на хартия. Получените анализи за определен период от време, приложението позволява да се споделят с лекари или други близки членове на семейството, чрез предварително дефинирани правила от потребителя", обясни Цеков.

Генералният мениджър на "Скeйл Фокус" за Република Северна Македония Софче Йовановска каза, че професионалното удовлетворение на целия екип на компанията от създаването на този тип приложение е голямо, защото то ще улесни живота на диабетиците и ще осигури по-лесен достъп на лекарите до аналитични данни за здравето на пациента./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648