Киберексперт: Превенцията е спасението от заплахите с имейли

България 10.04.2023 12:45 Снимка: ДНЕС+

Киберексперт: Превенцията е спасението от заплахите с имейли

Заплахите с имейли са фишинг атака или спам. Този тип атаки ще продължават. Единственото спасение е превенцията.
Това каза киберекспертът Мирослав Стефанов пред БНР.

"Трябва да се изгради защитата, преди подобна заплаха да стигне до нас. Първата грешка, която се допуска с училищата, е, че тази заплаха е насочена към домейни, които не са корпоративни и не са защитени. На abv конкретно. Пощата предоставя безплатна услуга. Едно училище, институция не трябва просто да вземе имейл, който е даден без пари, ей така, а да си използваме корпоративния имейл на училището."

Има наредби, които казват как точно да се изгради тази защита, подчерта киберекспертът. По думите му, "не е кой знае колко скъпо тези имейли да бъдат под такава спам защита".

Има начин да се анализира дали един имейл представлява реална заплаха, или не, посочи Стефанов. Според него друг е въпросът "дали нашата държава е готова за такова нещо".

Киберсигурност се изучава вече в няколко университета у нас, допълни експертът в предаването "Преди всички".

По дигитални следи се прави анализ и в някакъв момент се стига до извършителя, но ако той е някъде по света, това става по-трудно, поясни още Мирослав Стефанов.

"Доста ученици яхнаха тази вълна и започнаха от телефоните си да изпращат имейли, защото казаха – ето, виждате ли, този не е хванат. Напротив, той може да е локализиран. Не е това – дали този ще бъде хванат, или не. Ако не бъде спазен законът, наредбата и училищата и институциите да си направят своята защита предварително, това ще продължи, този начин на тормоз и заплаха към всички нас", коментира Стефанов.

"Вече почти всички училища имат видеонаблюдение, имат и охрана. В САЩ, ако някой отиде до оградата и седи повече от 5 минути, вече става оперативно интересен, самата охрана отива да го пита – какъв си, що си, какво искаш. Отделно има плакати кои са педофилите в дадения район до училището. Направена е организация, с която да се прави превенция. По този начин го виждам."

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993