КЕВР: Тези, които имат проблеми с качеството на електрозахранването, трябва да бъдат компенсирани

България 06.06.2023 16:24 Снимка: ДНЕС+

КЕВР: Тези, които имат проблеми с качеството на електрозахранването, трябва да бъдат компенсирани

Само тези, които имат проблеми с качеството на електрозахранването, трябва да бъдат компенсирани от страна на електроразпределителните дружества за некачествената услуга, която са им предоставили. Това каза директорът на Дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР Пламен Младеновски по време на днешното обществено обсъждане на проект на решение за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика", считано от 1 юли. "Действително това е много сериозен проблем. Много голяма част от жалбите са свързани с показателите на качеството, но трябва да бъдат обезщетявани гражданите, които имат проблеми с качеството", добави Младеновски.

Доклад на КЕВР предвижда средно с 3,63 процента да се повишат цените на електрическата енергия за битовите клиенти за новия регулаторен период, предаде БТА.

Електроразпределителните дружества са получавали компенсации само до края на миналата календарна година, добави още Младеновски. Той обяви, че в момента тече проверка за инвестициите на дружествата, като на случен принцип се извършват физически проверки дали действително са извършени. Резултатите ще бъдат отразени във финалното решение на КЕВР, което ще бъде взето в края на юни.

В момента цените на енергийната борса действително намаляват, но въпреки това разликата все още е голяма между тези цени и регулираните, посочи Младеновски. Той допълни, че за технологичните разходи се определят за регулаторния период и не се променят до края му.

Окончателното решение за цените на тока за бита от 1 юли ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 30 юни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648