Каранчева: Българската независимост е дело на визионери и герои, мъченици

България 22.09.2020 22:47 Снимка: ДНЕС+

Каранчева: Българската независимост е дело на визионери и герои, мъченици

Най-скъпите и умни наши предци за участвали в делото за независимостта на страната ни.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветственото си слово на тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай 112 години от обявяването на Независимостта на България.

"Обявяването на Независимостта преди 112 години е едно народно дело и усилие, което трае десетилетия. Усилие, в което участват не само най-смелите, но и най-умните наши предци. Пътят към тази историческа дата е предначертан от визионерите, участвали в борбата за църковна независимост, от участниците в БРЦК, от онези смели българи, герои мъченици, участвали в Априлското въстание, от опълченците, участвали в Руско-турската война, от създателите на Търновската Конституция и от онези родолюбови българи, които направиха такъв исторически подем, че Великите сили останаха изненадани." - подчерта председателката на парламента.

Група протестиращи посрещнаха словото й с викове "Оставка". Караянчева се обърна и към тях: 

"Скъпи скандиращи, днес е празник на Независимостта, но днес е четен само Манифеста, а има много хора след това, които трябва да се борят на дипломатическия фронт, за да може средата на април 1909 г. Независимостта на България да бъде призната от всички. Затова днес е празник на политическата воля, на здравия политически разум, на онези, които наистина могат да мислят за напред. Когато днес се събираме да честваме това, което са направили строителите на съвременна България, трябва да си спомним, че тези, които бяха след тях допуснаха грешки и ние никога не трябва да ги забравяме."

По думите й е хубаво, че се събираме на всеки празник в Търново, защото тук всеки камък има история, Независимостта трябва да бъде сплав, добави тя.

"На вас, които викате Оставка, също Честит празник," - отново се обърна Караянчева към протестиращите.

Председателят на Народното събрание прие почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта. Тържествената заря-проверка се проведе на площад "Цар Асен І" пред крепостта "Царевец".

Кметът на Велико Търново Даниел Панов също напомни за паметните събития. Преди 112 години камбаните в града бият тържествено, а хората се прегръщат по улиците, посочи той. "Независимостта е дело на целия български народа, всеки участва, всеки има своята роля", добави кметът. По думите му Освобождението, Съединението и Независимостта ни показват колко силен в българският народ, когато е обединен.

Независимостта е обявена тук в славния Търновград, припомни Панов. Да си българин е гордост, да си българин е чест, изтъкна той. По думите му, Независимостта е най-ярко проявление на свободата.

В словото си той акцентира на единението и разбирателство. "Днес България има нужда от единство и разбирателство, категоричен бе кметът на Велико Търново.

"Историята трябва да се знае, историята трябва да се помни. Обединителната кауза, която ни обединява трябва да е бъдещето ни." - обобщи Даниел Панов./news.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965