Калин Стоянов: Искаме наказателна отговорност да се търси от 0,5 промила алкохол

България 27.09.2023 09:03 Снимка: ДНЕС+

Калин Стоянов: Искаме наказателна отговорност да се търси от 0,5 промила алкохол

Вътрешният министър Калин Стоянов бе категоричен, че застава зад всеки служител на МВР, който съвестно изпълнява своите задължения.

„Ако полицай прецени, може да носи и три оръжия“, подчерта Стоянов във връзка със случая от преди седмица, когато полицай простреля младеж, извършил грабеж. По-късно 18-годишният с криминално досие почина.

„Тепърва ще се установява разстоянието, от което е стреляно, къде е входно-изходната рана“, подчерта Калин Стоянов. Министърът бе категоричен, че полицаят правомерно е използвал оръжието си и застава зад неговите действия.

Попитан защо полицаят е носил личното си оръжие и дали наистина е изпуснал служебния пистолет по време на преследването, министърът коментира:

„В момента има много по-добри, нови оръжия. МВР е стартирало процедури за закупуване на пистолети и българските полицаи да имат по-добри оръжия. Поетапното им раздаване“.

По повод катастрофата с мигранти в София, Стоянов заяви, че шофьорът е  криминално проявен и неправоспособен, превозвал е 17 нелегални мигранти. Няколко от тях са откарани в различни столични болници за преглед. Колата с мигрантите се е ударила с такси, за щастие водачът на таксиметровия автомобил не е пострадал.  

Министърът на вътрешните работи е категоричен, че случващото се по българските пътища е абсолютно недопустимо. Според него отнемането на коли при установяване на пиян водач категорично работи, но МВР ще предложи нови санкции.

„Ние сме в ситуация, в която трябва да предприемем драстични мерки, МВР ще ги предложи. Предвиждаме наказателна отговорност да се търси от 0,5 промила нагоре. Административна отговорност да се търси от 0,2 до 0,5 промила. Ако тези мерки бъдат подкрепени в Народното събрание съм убеден, че българското общество ще се замисли дали да пие и да шофира“, заяви пред БТВ Калин Стоянов.

Министърът посочи, че в Европа има държави с нулева толерантност към употребилите алкохол водачи.

Стоянов добави, че органите на реда не срещат трудности при установяването на наличие на алкохол, но съществува реален проблем при изследванията за наркотици у водачите.

„Там експертизите понякога се бавят и до 6 месеца“, съобщи Стоянов.

„В момента за изследване на наличие на наркотици в кръвта има преподготовка, която е до 6 часа. Ако закупим нови, съвременни апарати, тази преподготовка ще е до 15 минути. Тези машини струват не повече от 130-140 хиляди лева. В момента сме в процедура, в която ще ги закупим в абсолютно спешен порядък“, съобщи още министърът на вътрешните работи.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319