Калин Стоянов: 4 пъти повече разследвания за купуване на гласове спрямо предишните избори

България 24.05.2024 09:40 Снимка: ДНЕС+

Калин Стоянов: 4 пъти повече разследвания за купуване на гласове спрямо предишните избори

Вътрешният министър коментира и темата с връчването на фишове и наказателни постановления на шофьорите, които преминават през границите на страната ни.

Схемите за купуване на гласове остават същите, често гласоподавателите се подкупват с обещания за опрощаване на дългове. Това стана известно от думите на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който бе на официално посещение в Приморско.

"Цените за купуване на гласове ги казахме няколко пъти - в момента те са между 50 и сто лева. Предполагам, че в последния момент може да има някаква промяна, но ще следим този процес. Правим справка за броя на сигналите, като сравняваме с данните, които имаме за предходните избори от миналата година. За момента има образувани четири пъти повече досъдебни производства, а сигналите са около 2,5 на сто повече", каза министърът, цитиран от БТА.

Стоянов сподели мнение, че това би могло се обясни с две причини - на първо място с това, че може би гражданите имат по-голямо доверие и подават повече сигнали и на второ място - вътрешното ведомство е пристъпило към подготовка за изборите много преди вота.

"Поставихме задачи на хората, които ни предоставят информация и реално в момента имаме много оперативни сигнали, които обработваме", посочи Калин Стоянов.

Той коментира и темата с връчването на фишове и наказателни постановления на шофьорите, които преминават през границите на страната ни.

"Връчването на фишове стартира миналата година. За да се справим с пътния травматизъм, едно от решенията е, този който е нарушил правилата, да си получава наказателното постановление, глобите по фиш и да си ги плаща. Само и единствено, ако се плащат глобите, това е единият от начините да пречупим чувството на безнаказаност, което царува от години по българските пътища. Още през миналата година с цел наваксване на невръчените документи, които са наистина много, разпоредихме на контролно-пропускателните пунктове да се извършват справки по автоматизираните информационни системи, конкретно административно-наказателна дейност и там, където има невръчени наказателни постановления и фишове, да се връчват на място. Имаше ситуации, при които много от гражданите не знаеха, че имат нарушения и много голяма част от тях поискаха на място да заплатят глобите си", добави служебният министър на вътрешните работи.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532