Какво значи "тип" в наименованието на брашното

България 22.08.2025 19:24 Снимка: iStock by Getty Images

Какво значи "тип" в наименованието на брашното

В света на печивата и тестените изделия малко неща предизвикват толкова дискусии, колкото "типът" на брашното. Това число, изписано на опаковката - било то 500, 00 или друго - не е просто код за професионалистите, а показател за степента на рафиниране и минералното съдържание. Колкото по-ниско е числото, толкова по-фино е пресято брашното и толкова по-малко частици от обвивката на зърното съдържа. Този показател влияе не само на цвета и текстурата на тестото, но и на аромата, хранителната стойност и поведението му при печене.

Тип 500 е сред най-разпространените у нас и често е изборът за ежедневен хляб, кифли или сладкиши. Това е бяло пшенично брашно с умерено съдържание на минерали и сравнително неутрален вкус, който позволява на други съставки - масло, захар, подправки - да изпъкнат. С него тестото е лесно за работа, а резултатът е пухкав, с нежна вътрешност и деликатна коричка. Поради балансираните си свойства, тип 500 е универсален и подходящ както за начинаещи, така и за опитни пекари.

Италианският тип "00" е символ на финост и прецизност в хлебопекарството. Това брашно е изключително ситно смляно и почти без частици от триците, което му придава кадифена структура. Използва се за пици с тънка и хрупкава основа, за свежа паста или деликатни сладкиши, където се търси еластично, но нежно тесто. Въпреки фината си текстура, брашното "00" може да има високо съдържание на протеини, което го прави отличен избор за теста, изискващи добра глутенова мрежа.

Освен тези два популярни вида, често срещаме и брашна с по-високи типове - 1150, 1600 и дори пълнозърнести. Те съдържат повече частици от обвивката на зърното, което им придава по-наситен вкус, по-тъмен цвят и по-висока хранителна стойност. Тези брашна изискват повече течност и по-дълго месене, но възнаграждават усилието с плътна структура и аромат, който напомня на селски хляб. Те са предпочитани за здравословни печива и за рецепти, в които се търси автентичен, плътен характер.

Изборът на тип брашно не е само техническо решение, а част от творческия процес в кухнята. Различните типове придават уникална идентичност на всяка рецепта - от френски багети с ефирна кора до италианска паста, която се топи в устата. Разбирането на тази система е като да познавате добре палитрата си - колкото по-добре знаете възможностите ѝ, толкова по-уверено и вдъхновено ще творите с тесто и брашно./Dir.bg

CHF CHF 1 2.08311
GBP GBP 1 2.26003
RON RON 10 3.86879
TRY TRY 100 4.10508
USD USD 1 1.68041