Как Рашков почти не провали Плана за възстановяване и устойчивост

България 12.08.2022 12:08 Снимка: ДНЕС+

Как Рашков почти не провали Плана за възстановяване и устойчивост

Служебното правителство вече се оплака от мините, заложени му от предишното управление в лицето на „Промяната“. Само за няколко дни бяха извадени нелицеприятни факти за газа, за действията на Нинова в Министерството на икономиката и индустрията, за далаверите с парите за пътища. В МВР обаче сякаш всичко е изрядно и новият министър Демерджиев сякаш е доволен от управлението на предшественика си Бойко Рашков, наречен от Кирил Петков „най-почтения човек“, единствено достоен за шеф на КПКОНПИ. Дали обаче е така? Завари ли скелети в гардероба служебният министър на вътрешните работи? Не знае или ги крие? Защото скелетите са много и явно трябва да му се помогне малко на г-н Демержиев. Ето за какво става дума.

Поставил ли е под риск първоначалното плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) „великият екзекутор“ Рашков, разказаха запознати, информира Breaking.bg.

За да замаже гафовете му, за да не се стигне дотам България да загуби над 2 млрд. лева от първото плащане по Плана, с който толкова много се хвалеха от „промяната“, в последните си дни правителството на Кирил Петков опря до…..уж страшно корупционните и вредни „ин хаус“ процедури, някои от които уж Рашков разследваше. Интересно е, между другото, какво е мнението на новия министър за тези „лоши практики“ и дали ще има смелостта да провери поне тези, завещани от „най-почтения“ му предшественик.

Става дума за изграждане, развитие и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиoрелейна мрежа, управлявани от МВР, част от Стълб 3 на Механизма за възстановяване и устойчивост „Свързана България“, описван от някои през годините като „държавен мобилен оператор“.

Според авторите на плана изграждането на национална безжична комуникационна мрежа за мобилни устройства /TETRA на МВР/ е от важно значение за реагиращите звена, грижещи се за сигурността на гражданите, превенция на престъпността и защита при природни бедствия и аварии. Системата притежава гъвкави технически механизми за управление на комуникационните групи на реагиращите органи, както по хоризонтала, така и по вертикала, в процеса на управление и бързо прегрупиране в зависимост от конкретното събитие. В контекста на принос за икономическото и социално възстановяване от кризата, причинена от пандемията COVID-19, създаването на единна радиокомуникационна система ще помогне за подобряване на стабилността и устойчивостта на отговорните структури и за подобряване на тяхната готовност при кризисни ситуации.

ТЕТРА системата на МВР ще се използва като единна радиокомуникационна система за осигуряване на комуникационна среда за управление, взаимодействие и координация в МВР, както и другите държавни структури, имащи ангажименти по предотвратяване на кризи, аварии, бедствия и въпроси, свързани с националната сигурност.

Общ бюджет на проекта в евро:

Финансов ресурс за сметка на МВУ – 63 655 861,71 евро без ДДС

Финансов ресурс за сметка на национален бюджет –12 731 172,34 евро ДДС

Общ бюджет на проекта в лева:

Финансов ресурс за сметка на МВУ – 124 500 044 лева без ДДС

Финансов ресурс за сметка на национален бюджет –24 900 008,80 лева ДДС.

Според плана реализирането на проекта ще бъде по реда на Закона за обществените поръчки. Предвиждат се 2 (две) обществени поръчки. Всичко е чудесно! Но само на хартия. МВР пуска обществените поръчки за системата ТЕТРА със срок края на 2022 година. Ако не бъдат приключени дотогава, това може да попречи България да получи цялото първоначално плащане от над 2 милиарда лева по Механизма за възстановяване и устойчивост според договорката с ЕК.

Много изненадващо няколко дни след откриването им процедурите по ЗОП са прекратени и поръчките изчезват. Действията на МВР предизвикват страшен скандал между Бойко Рашков, Кирил Петков и Асен Василев, твърдят запознати. Тук трябва да се зададе въпроса имало ли е спешна среща в Министерството на финансите в средата на юли заради спрените процедури по ЗОП, на която са присъствали Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков, министъра на елекронното управление Божидар Божанов, както и вездесъщия небезизвестен Васил Величков, съветник на граждански договор на вицепремиерката Калина Константинова, човек, който се бърка за какво ли не и къде ли не, без официално да е част от политическия й кабинет. Може би защото за такава длъжност се изисква висше образование, а самият той преди десетина години сам е признавал, че няма такова.

Говори се, че на срещата в МФ е избухнал бурен скандал. Василев е крещял и заплашвал, искал е да падат глави, да му се обясни кой си е позволил да спре поръчките, което би коствало на България милиарди левове от плана. Финансовият министър си позволил да поиска уволнението на всички виновни по веригата за спирането на поръчките в МВР. Въпреки атаките „почтеният“ вътрешен министър мълчи и не дава никакви обяснения на разгневените Петков и Василев. И тук следва да се зададе друг въпрос, а именно – кой е предложил реализирането на този проект да се осъществи от държавното дружество „Информационно обслужване“, което реално е заобикаляне на ЗОП чрез използване на „страшно корупционните и вредни ин хаус процедури“, според „най-почтените“ Петков, Василев и Рашков.

Следващият много важен въпрос е кой може да реализира проекта за изграждане на тази система ТЕТРА. Тук интересната подробност е, че според запознати само една фирма може да доизгради пуснатата през 2002 година система ТЕТРА и това е българското представителство на гиганта „Еърбъс“. Те са закупили шведската „Ериксен“, която първоначално е работила по изграждането на тази система в България. Всъщност, за да не загубим милиардите от ЕС по ПВУ, „най-почтените“ по идея на Божидар Божанов предлагат хем ин хаус, хем директно договаряне. Някои източници твръдят, че точно Божанов предлага поръчките за ТЕТРА системата да не бъдат осъществени от МВР, а да бъдат извършени от държавната фирма „Информационно обслужване“.

Още по-интересно е какво мисли Европейската комисия по тези въпроси и съгласувани ли са тези действия с нея.

Защото с решение на Министерски съвет от 27 юли, дни преди кабинетът „Петков“ да падне окончателно, правителството определя „Информационно обслужване“ за системен интегратор по проекта за системата ТЕТРА според предвидените механизми в Плана за възстановяване. Министерски съвет нарежда на вътрешния министър да възложи всички дейности по цифровизация и модернизация на системата ТЕТРА на „Информационно обслужване“ АД. А държавната фирма да пуска при необходимост обществени поръчки, за което МВР няма да й дължи пари.

Тук е мястото служебният вътрешен министър да се позаинтересува от тези действия на предшественика му, обявен за „най-почтения от братята“, да назначи проверка и да съобщи на обществеността какви са причините да се появи риск за България да загуби над 2 млрд. лева от първото плащане по ПВУ, и каква е ролята на Бойко Рашков?

Вчера ресорният вицепремиер Атанас Пеканов изрази опасения, че заради тази „врътка“ в МВР можем да загубим доста пари от ЕК, но не спомена името на Бойко Рашков като виновник за това. Защо? Не е ли крайно време вместо да дрънка политически глупости по телевизиите, Рашков да излезе и да обясни как ощети България с милиони?

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648