Как измамници събират средства със снимка на болно румънче

България 04.09.2023 11:06 Снимка: ДНЕС+

Как измамници събират средства със снимка на болно румънче

Измамници използват снимки на болно дете от Румъния, за да събират дарения. Призивът за помощ е публикуван преди седмица. От него става ясно, че родителите на детето с рядка диагноза търсят помощ. Оказва се обаче, призивът е измама, а бебето е румънче. 

„Разочарована съм от фалшивата кампания. Разбрах след съобщение, получено от българка. Заедно с това съм щастлива, че успях да срещна тези специални хора и да науча за фондацията „Павел Андреев“, коментира пред bTV Лоредана Михаела, майка на болното дете.

За измамата първи съобщават от фондация "Павел Андреев". Казват, че такива случаи не са прецедент. Именно те се свързват с майката на детето, за да й съобщят за измамата.

„Когато видях кампанията това, което ме озадачи, беше диагнозата - тежко кожно заболяване, доста рядко срещана диагноза, за която по принцип не се организират благотворителни кампании. Постфактум това което видях, е, че сметката, по която се събират средствата, не е българска, което също е обезпокоително. Постът им върви от няколко дни. Първо сложиха френска сметка, а след това само PayPal акаунт и доколкото знам, вчера са сложили друга сметка. Постът им продължава да върви, с което потъват все повече пари“, коментира Павел Андреев.

"Майката беше изключително обезпокоена, че в България се събират средства за нейното дете, но под фалшива кампания. Тя потвърди, че си има паралелна кампания, но в Румъния, и изобщо това не са сметките, по които се събират средствата. Майката пожела да пусне кампания при нас, за да може българите, които все пак искат да я подкрепят, наистина да я подкрепят, и тези средства да отидат към болницата за лечение на детето“, посочват от фондацията.

„Те ми помогнаха да разбера за фалшивата кампания и в същото време ми помогнаха да събера пари за лечението на момченцето ми в Испания. Сумата е 85 хил. евро, като все още ни трябват 30 хил., благодаря на всички ви за помощта“, казва Лоредана.

Фалшивата дарителска кампания вече е събрала над 10 хил. споделяния в социалните мрежи.

„10 хил. споделяния означава 1 милион уникални души, които са видели поста, моята прогноза е за няколко стотин хиляди лева, които са потънали“, посочва Павел Андреев.

Подобен опит за кражба на дарения има почти всеки месец, отчитат от фондацията.

„Доста често се случва, поне по веднъж в месеца и тук е моментът да кажа на хората, че е важно да правят своите благотворителни кампания, както го правят във Франция и Великобритания - през благотворителни организации и сдружения, защото те са регулирани от закона, тях ги има и винаги ще ги има и те там винаги могат да потърсят парите си. Давам паралел към кампанията, която преди време се опитаха да организират в моята платформа за онкологично болно дете, за което те, след като опитаха да изтеглят парите, ние разбрахме, че това е измама. Съответно виновниците са предадени на прокуратурата. За тази конкретна кампания аз не съм подал сигнал, но част от аудиторията ми е подала и предполагам, че полицията ще се задейства в най-кратък срок“, коментира Павел Андреев.

Всекидневно в социалните мрежи се появяват десетки постове за набиране на средства. Важно е обаче да знаем как да разпознаваме истинските.

„Най-сигурният начин е да се търси медицинска документация. Да търсят автентична история, да изчакат медиите да започнат да отразяват тази кампания, да търсят оферта и когато за дадена сметка се твърди, че е дарителска, да търсят договор за дарителска сметка, което е единственото доказателство, че сметката наистина е такава и наистина средствата, които постъпват по сметката, са за дарение, защото дарение, което е направено към лична сметка с основание дарение за лечение, изобщо не означава, че ще се използват за дарение. Може да бъдат използвани за каквото човекът прецени, тъй като това е доброволен акт“, посочва Павел Андреев.

А кампанията за бебето Давид продължава, въпреки изгубените средства заради недоброжелатели. Майката на момченцето се надява, че скоро парите ще бъдат събрани и ще заминат за болницата в Испания.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993