Иззеха 100 кг живак, основи и киселини от жилище в столичния "Люлин"

България 30.11.2023 08:52 Снимка: ДНЕС+

Иззеха 100 кг живак, основи и киселини от жилище в столичния "Люлин"

Около 100 кг живак, основи и киселини бяха намерени в апартамент в столичния квартал "Люлин". Специализирани екипи бяха изпратени, за да приберат опасните вещества, съобщава БНТ.

Сигналът е бил подаден от съседи, които случайно са попаднали на необичайната гледка.

Според хора от блока, в апартамента все още живее мъж, грижил се за възрастен човек, който наскоро починал. Собственикът на апартамента е в САЩ.

Мъжът работи като санитар и твърди, че опасните материали са били на възрастния мъж, който е гледал.

"Това не е мой апартамент. Това е чичо Ангел от моето село и неговите близки ме помолиха да дойда да го гледам. Много пъти съм го питал какви са тези шишета, а той ми казва - не пипай, те са много опасни. И когато е чуждо жилището, аз нямам право нищо да кажа. Наскоро комшиите, които ми помагат за багажа, аз споделих, че той ми каза, че са много опасни, че са били за БАН, има взривоопасни неща. Имаше и някакви кутии от Русия. Навсякъде имаше разни прахове, шишета", твърди Иван Димитров, обитател на жилището.

"Сигналът е за опасни вещества в апартамент. Ще проверим. Слагат се в контейнер и се предава на фирма за унищожение. Опасни са, винаги са опасни. Те са корозирали вещества, живак, доста опасни вещества са", обясни Янко Янков, член на специализирания екип.

"Съседът, който ме извика снощи и ми сподели, че е притеснен, е влязъл вътре. Явно този човек, който в момента пребивава в апартамента се е похвалил и комшията просто е влязъл и е видял", разказа Виктория Цекова, домоуправител на входа.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961