Иван Демерджиев пита дали скандалът с новите лични карти не е свързан с приемането ни в Шенген

България 26.01.2024 08:55 Снимка: ДНЕС+

Иван Демерджиев пита дали скандалът с новите лични карти не е свързан с приемането ни в Шенген

Дали скандалът с обществената поръчка за новите лични карти не е свързан с приемането ни в Шенген? Това попита риторично в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият вътрешен министър Иван Демерджиев по повод обвиненията на настоящия МВР шеф Калин Стоянов, че договорът с германски консорциум е ощетил държавата с 81 млн. лв.

„По отношение на този договор нямам никакви притеснения. Тази обществена поръчка стартира 2018 г. Далеч преди аз да стъпя в Министерство на вътрешните работи. Минава през дълги перипетии, в това число и съдебни процеси, които приключиха през 2022 г.“, поясни той.

Иван Демерджиев е категоричен, че цената по тази поръчка е била завишена заради инфлацията и затова се е наложило „договорът с немския консорциум да бъде индексиран“. Той поясни също така, че искането е било за далеч по-висока сума от одобрените 81 млн. лв.

„Шест месеца всички служби в МВР работиха по тази тема, направихме консултации и с Агенцията за обществените поръчки, съгласувахме текста на анекса с нея. Получихме одобрение и насоки и така бяха изчислени конкретните суми, които са по-ниски от това, което искаше изпълнителят. Цената е повече от два пъти по-ниска от поисканата“, допълни бившият вътрешен министър. 

За него основните въпроси са два. Защо Калин Стоянов е платил тази сума по този договор? И защо я оспорва чак сега? Според Демерджиев министърът или е приел, че всичко е наред по този договор и се е разплатил, или е платил „поради някакви други обстоятелства“.

„Работили сме много с германския концерни, не знам какви са мотивите за действията на Стоянов. Дали този изпълнител не е нежелан по някакъв начин? Все пак германските дружества не са тези, които обичайно печелят обществените поръчки“, коментира още Демерджиев.

Той е категоричен, че няма безстопанственост и ощетяване на държавата докато той е бил начело на МВР. „Безстопанственост може да се търси някъде другаде, не в моите действия“, поясни още Демерджиев.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини