ИТН с обвинение към ДБ, укривали протестиращи депутати финансирани от Васил Божков

България 14.09.2021 16:16 Снимка: ДНЕС+

ИТН с обвинение към ДБ, укривали протестиращи депутати финансирани от Васил Божков

В последните часове на настоящото Народно събрание, ИТН и ДБ успяха да си спретнат нов скандал. От партията на Слави Трифонов обвиниха хората на Христо Иванов, че укриват депутати, които са протестирали срещу заплащане от Васил Божков.

По време на комисията „Магнитски“, председателката Наджеда Йорданова от ДБ бе обвинена в нарушение на правилника. "Вие предприемате действия и изпращате писма без решения на комисията. Това не е комисията "Йорданова", това е парламентарна комисия и мнозинството трябва да решава какво да се предприема,а не да правите, каквото вие решите, без ауторизацията на депутатите", заявиха хората на Слави Трифонов.

Още в началото на комисията стана ясно, че Бойко Рашков няма да се яви да изслушването и явно се е възползвал от факта, че парламентът приключва работа, за да не си губи времето да се обяснява пред депутатите. Вместо него се появи Славчо Велков, който е негов съветник в министерството.

Депутатите от ИТН настояха Йорданова да изиска списък дали има депутати в настоящия парламент, които да са получавали парични средства за участие в протестите през 2020 г., заради връзките на Васил Божков с тях, за които самият той призна. От партията на Слави Трифонов обявиха още, че имат данни за депутати, които са получавали пари по граждански договор за участие в протестите преди година. Затова са поискали комисията да провери незабавно това, но от ДБ укрили молбата им и не направили нищо по случая.  

 "Има ли такива депутати от ДБ и вие имате ли притеснения, че ще излязат факти за такива финансирания от Васил Божков? Ако нямате притеснения, защо тогава вече 20 дни не давате ход на нашите искания за този списък?", каза още Иво Атанасов от ИТН. "Моето искане го няма изобщо в комисията и вие не сте го входирали. От какво се притеснявате?", попита той и заяви, че Йорданова няма право като председател на комисията да решава сама, а всяко предложение трябва да предложи за гласуване на комисията.

Остава усещането, че имате притеснения от данните, коти ще постъпят от съответните органи от тези два мои въпроса. Сега искам комисията да гласува по моето питане, макар, че времето ни свърши и отговори не може да дойде и затова го държахте 20 дни в чекмеджето си, затова мисля, че прикриването нещо", каза още Атанасов.  

От ДПС също настояха още на днешното заседание да се изясни кои са народните представители, които са финансирани от лица от списъка "Магнитски" и настояха предложението на ИТН да бъде гласувано веднага.  

Филип Попов от БСП заяви, че също подкрепят искането и е важно да стане ясно дали има такива депутати, финансирани по такива пътища. Той също разкритикува ДБ, че повече от 20 дни са прикривали искането и то не е било гласувано, за да се изпрати на органите и да бъде разкрита истината кои са тези депутати.  

От ИТН отново заявиха, че хората на Христо Иванов са виновни да не бъде разкрита истината и близо месец са бездействали, за да не стане ясно кои от фирмите по "Магнитски" са финансирали депутати за участие в протестите. Предложението бе прието в крайна сметка и още днес до службите ще бъде изпратено питане по темата, а Иво Атанасов се закани, че ще продължи да търси истината и в следващия парламент, ако е депутат, или по закона за достъп до обществена информация.  

На изслушването не се появи и министърът на правосъдието Янаки Стоилов, а изпрати свои представители. След комисията Йорданова се оправда, че не е укривала питането на ИТН, а само е искала то да бъде поправено, защото според нея не било коретно да се пита дали е плащано на протестиращи депутати.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448