ИТН готови с листите, Слави Трифонов не е в тях

България 10.10.2021 13:37 Снимка: ДНЕС+

ИТН готови с листите, Слави Трифонов не е в тях

ИТН е готов с листите за парламентарните избори и те ще бъдат депозирани в РИК в срок, в огромна степен основните лица остават водачи, оставени са и експертните лица, промените са козметични. Това обясни Радостин Василев от ИТН пред БТВ. Той не издаде в София кои ще са водачите, но уточни, че двама от тях са познатите досега, а третият - популярно лице.

Василев коментира още, че ИТН няма знакови и незнакови лица, а изборът е към хора, които да се занимават със законодателна инициатива, което е най-важно за НС. В листите остава и Мика Зайкова.

Относно Слави Трифонов обаче: Василев отговори, че лидерът на ИТН отдавна е заявил, че мястото му не е в листите на партията и в НС. Той е далеч по-полезен като човек, който гарантира процеса на политиката, че движещите сили ще са моралът и истината.

Радостин Василев обясни, че по отношение на ИТН социолозите не познават резултатите и мисли, че отново няма да познаят и ще имат много сериозен резултат на изборите, най-вероятно в борбата за първо място.

С кой ще разговаря ИТН в следващия НС, той не отговори конкретно, но каза, че "ще обяснят линиите, които няма да се преминават" и посочи, че всички извън ДПС и ГЕРБ са евентуален партньор".

"Въпросът е, че разговорите с различните политически партии ще протичат по различен начин, за нас са важни политиките", категоричен бе той. Той смята, че всички в предишните парламенти са виновни за това, че не се сформира кабинет, но ИТН е взривило мостовете на задкулисието и безпринципността. На въпрос ще разговарят ли с ПП "Продължаваме промяната" - Радостин Василев каза, че "това изглежда неясен проект и абсолютна енигма", с ДБ са били на масата на преговори, а относно ИБГНИ - се съмнява, че ще участват в следващия парламент.

Той коментира Кирил Петков и неговото гражданство и каза, че истината е, че той е бил канадски гражданин до 20 август и смята, че трябва да понесе политическа отговорност пред България, като направи сравнение с Петър Илиев, който е бил анатемосан и кариерата и личността му са били унищожени и ако Петков е бил канадски гражданин, когато е бил министър и е подписал декларация, трябва да си понесе същата отговорност като Илиев. Относно Петър Илиев Василев смята, че е маргинализиран гражданин и се чака да се види решението за него на КС.

Припомняме, темата за двойното гражданство стана особено актуална покрай казуса, стигнал и до Конституционния съд, със статута на служебния министър на икономиката Кирил Петков. От ГЕРБ внесоха в Конституционния съд указа на президента за назначаване на служебното правителство, оспорвайки ги неговата легитимност с основен мотив двойното гражданство на Петков.

Кирил Петков обяви, че вече не е гражданин на Канада.

Той коментира и иска на Асен Василев срещу Тошко Йорданов и каза, че е един от адвокатите му.

В заключение Радостин Василев коментира и досиетата "Пандора" - За първи път толкова бързо се активизираха правоохранителните органи, което на фона на това, което се е случвало преди, самата дейност на една офшорна компания не е престъпление, по-интересното е, че офшорните компании на България са с цел да се напомпат капитали и да придобиват, това трябва да се провери, посъветва той като юрист.

Припомняме, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е единият от българските политици в досиетата "Пандора". А другият е Николай Младенов бивш министър от ГЕРБ.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър./БТВ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448