Исках да комуникирам на гражданите, че не може един ресторант да иска зелен сертификат, а МС – не

България 13.12.2021 19:20 Снимка: ДНЕС+

Исках да комуникирам на гражданите, че не може един ресторант да иска зелен сертификат, а МС – не

„Виждам голяма мотивация за постигане на целите в коалиционното споразумение. 90% съвпадение на цели имаше на преговорите“.

Това заяви пред БНТ в първото си официално интервю след встъпването в длъжност новият премиер Кирил Петков.

Той призна, че се притеснява от цените на тока. Освен това заподозря, че ще трябва да вземе „не толкова популярно решение“ по отношение на ваксините.

„3,6 млрд. са се ваксинирали“, заяви Петков, който по-рано днес говореше за 8,6 млрд. – повече от цялото световно население.

„Едно време имаше много притеснения за ваксините, сега вече има доказателства, че са безопасни. Ако решим да сме със средноевропейските нива, те са около 70%. Това няма да е задължително, а доброволно, информирано решение“, заяви новият министър-председател. Към момента ваксинираните българи са едва 30%.

„Това, което аз исках да комуникирам на българските граждани – не може един малък ресторант да изисква зелен сертификат, а институциите не. Докато има за ресторантите, същото ще има и в МС“, категоричен беше той.

Петков директно обвини Иван Гешев, за това че след половин година забавяне от служебния кабинет, Брюксел върна за ново преправяне Плана ни за възстановяване.

„Нашите европейски колеги ясно ни казаха, че не може само господ да е над главния прокурор. Всички се убедихме, че съществуващият човек Иван Гешев, бихме го призовали да си подаде оставката, защото той се е доказал, че той не може да изпълни очакванията“, заяви Петков пред БНТ.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648