Инсп. Росен Белишки: Хората да не спят на отворени прозорци и балконски врати

България 12.07.2023 12:12 Снимка: ДНЕС+

Инсп. Росен Белишки: Хората да не спят на отворени прозорци и балконски врати

"Хората да не спят на отворени прозорци и балконски врати особено през летните месеци и на ниските етажи", съветва инсп. Росен Белишки, „Криминална полиция“, ГДНП.

„Касовите ключалки са най-лесни за отключване, обикновените с голяма или малка перка се отключват много лесно със скоростта на ключ. Освен сигурността на ключалката, трябва да се направи правилен избор на ключар, който ще влиза в дома“, каза пред bTV председателят на Съюза на българските ключари Андрей Сапунджиев.

Полицията не отчита ръст на домовите кражби през лятото, но посочва, че проблем тогава са отворените прозорци и балконски врати. 

„Молбата ми към хората е да не спят на отворени прозорци и балконски врати особено през летните месеци и на ниските етажи. Всякакви охранителни системи са нещо, което е важно, за да спрем крадците. Една здрава метална врата, снабдена със съответните заключващи механизми, които трябва да са надеждни“, съветва инсп. Белишки.

Андрей Сапунджиев също съветва да не избираме касови ключалки, защото са най-лесни за отключване.

„По-скъпите продукти, които са клас high security, са продукти, които пазят максимално дълго от взлом. Не казвам, че не са преодолими, но запазват много дълго време за влизане. Освен всички антивзломни защити, те имат и контрол на дубликатите, което значи, че има поименна клиентска карта и се вади само от собственика на патрона“, допълни председателят на Съюза на българските ключари.

Той призовава освен вратите, да подсигуряваме и прозорците си, както и да сложим СОТ.

През миналата година най-много домови кражби са регистрирани през май – 302, април – 296, и януари – 291. През юли и август са регистрирани съответно 251 и 254 кражби. Най-много кражби се регистрират в големите градове, а през лятото - и в морските курорти. 

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482