Илияна Йотова пред австрийска бизнес делегация: Мястото на България е в Шенген

България 09.11.2023 14:12 Снимка: ДНЕС+

Илияна Йотова пред австрийска бизнес делегация: Мястото на България е в Шенген

Разчитаме да бъдете нашите добри лобисти за приемането на България в Шенген и еврозоната, заяви още вицепрезидентът

България е изпълнила всички критерии за членство в Шенген. Наясно сме с политическите решения. Но в името на общата европейска солидарност, особено в период на тежки кризи, мястото на България е в Шенген. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред представители на близо 40 австрийски фирми, които са на посещение в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Посещението е част от австрийската инициатива „Жените в бизнеса". Вицепрезидентът увери гостите, че България е стабилна, сигурна страна със сериозни перспективи. „Мястото ни е в еврозоната. Разчитаме да бъдете нашите добри лобисти за приемането на България в Шенген и еврозоната", изтъкна Илияна Йотова.

В приветствието си тя посочи, че Австрия е един от най-големите инвеститори в България, преките австрийски инвестиции в България са 5,5 млрд. евро.

„Резултатите за представителството на жените в бизнеса не са добри, само 1/3 от предприемачите в Европейския съюз са жени. През годините се борим с доста предразсъдъци. Всички познаваме понятието „стъклен таван", който спира развитието на жените. Но жените трябва да имаме самочувствието, че сме добре образовани, да имаме силата и смелостта да започне свой бизнес проект. Трябва да се отървем от страха от редица препятствия, които ще срещнем по пътя. Ако сме достатъчно силни, тази сила ще я усетят и другите и ще спечелим много съюзници", обърна се вицепрезидентът към дамите от Австрия. Тя даде пример с успешни жени предприемачи в България.

Илияна Йотова специално благодари на посланика на Австрия Андреа Икич-Бьом за доброто сътрудничество, като подчерта важността на създаването на партньорства между представители на бизнеса от двете страни.

На срещата беше подписан Меморандум за разбирателство между Австрийската търговска камара и Университета за национално и световно стопанство.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161