ИАЛ дава сайт на ГДБОП за опасна и незаконна търговия с лекарства

България 24.05.2024 15:25 Снимка: ДНЕС+

ИАЛ дава сайт на ГДБОП за опасна и незаконна търговия с лекарства

Незаконна търговия с лекарства се извършва в интернет. Сайт продава лекарства от Турция, които не са разрешени за продажба у нас. Това са медикаменти за диабет, високо кръвно и други заболявания, за които се изисква рецепта, установи разследване на БНТ. Агенцията по лекарствата установи, че сайтът работи извън закона и ще сигнализира отдела за киберпрестъпления в ГДБОП,.

Сайтът твърди, че има разрешение за продажба на лекарства без лекарско предписание в интернет от 2015 година. Проверка на Агенцията по лекарствата показа друго.

"ИАЛ не е регистрирала такъв сайт. Тоест той извършва незаконно търговия и информацията, която се съдържа на него не може да бъде приемана за достоверна от гражданите", каза директорът на ИАЛ магистър-фармацевт Богдан Кирилов.

Опаковките на лекарствата, които предлага сайтът, са на чужд език.

"Тоест неразрешени за употреба в страната. Цялата информация отново ще бъде изпратена на съответните структури в МВР", заяви директорът на ИАЛ.

Покупката на лекарства по лекарско предписание без рецепта е опасна казват лекарите.

"Има съществени рискове ако се приемат лекарства, които не са подходящи за конкретния пациент или са противопоказани дори за неговите придружаващи болести. Лекарствата за кръвно не са безобидни. Всяка група медикаменти са за лечение на кръвно налягане и имат своите странични ефекти и противопоказания, които ако пациентът не е запознат с тях и приема може да доведе до усложнения", посочи д-р Стоян Стефанов, кардиолог УМБАЛ "СВ Екатерина" .

Още по-опасна е поръчката на лекарства с неясен произход, каквито предлага сайтът.

"За тях няма гаранция за качество и ефикасността и безопасността на лекарствените продукти. Няма информация как са произведени и дали се съхраняват съответно условията за съхраняване на всеки отделен продукт. Така, че гражданите не трябва да закупуват в никакъв случай лекарствени продукти от такъв тип незаконни сайтове", каза директорът на ИАЛ.

Сайтът твърди, че е собственост на фирма със седалище в Стара Загора. Името й се различава с една буква от реално съществуваща компания. От там заявиха, че не се занимават с електронна търговия на лекарства и нямат отношения със сайта. А от Агенцията по лекарствата обясняват, че онлайн можем да си купим само лекарства без рецепта, а сайтът задължително трябва да има физическа аптека или дрогерия и общоевропейско лого, което доказва, че е легитимен.

"Всички сайтове, които получават разрешение за търговия трябва да съдържат лого. То препраща към регистрите на ИАЛ", заяви магистър -фармацевтът Богдан Кирилов.

В регистрите може да се види дали търговецът има разрешение. От началото на годината в Агенцията по лекарствата е подаден и сигнал за друг сайт, който търгува незаконно с медикаменти.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599