Хотелиер от Слънчев бряг: Превърнахме се в инкубатор за работници, липсата на персонал е огромна

България 28.04.2024 19:39 Снимка: ДНЕС+

Хотелиер от Слънчев бряг: Превърнахме се в инкубатор за работници, липсата на персонал е огромна

Хотелите у нас се подготвят да посрещнат туристи за Великден

По Южното и Северното Черноморие хотелите у нас се подготвят да посрещнат туристи за Великденските празници.

Има ли обаче недостиг на работна ръка?

По думите на Румен Мончев, управител на хотел, намиращ се на първа линия в Слънчев бряг, проблемът с липсата на персонал е много голям. „Превърнахме се в инкубатор за работници. Обучваме ги, заминават за чужбина и няма как да си ги върнем. Наложи ни се през годините да взимаме повече и повече чужденци. Изнасят се над 200 милиона евро“, подчерта той пред бТВ.

„През годините работихме главно с Киргистан, напоследък работим с украинци, имаме хора от Индия, Филипини, Нигер. Но това нещо не може да ни задоволи нас, защото, за да има добър туристически продукт, трябва да има добро обслужване“, обясни Румен Тончев.

Според него трябва да се вземат спешни мерки, за да се облекчи бизнесът.

„Трябва да се погрижат за българските сезонни работници, които трябва да работят поне шест месеца, за да могат тези хора да идат на борсата, а след това да се върнат при нас“, каза той.

Въпреки, че проблемът с липсата на работна ръка остава сериозен, част от хотелите ще отворят, за да посрещнат туристи на 1 май.

В най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг само няколко хотела ще отворят за Великденските празници. В повечето комплекси са резервирани поне 60% от леглата. По думите на управителя на друг хотел в Слънчев бряг Стойка Терзиева по това време на годината се очакват най-много туристи, които могат да пристигнат със собствен транспорт, защото все още са много малко полетите от Летище Бургас.

„Очакваме туристи и от Румъния. Традиционно имаме гръцки туристи, които обичат да посрещат тук празника, които разглеждат нашите исторически места и забележителностите, църквите и манастирите в района“, обясни тя.

Цената за нощувка по това време от годината излиза средно по 120 лева на човек с включена услуга ол инклузив, коментират от бранша. По желание туристите могат да заплатят допълнително за празничен великденски обяд или вечеря, но опции за ресторант в района все още няма.

„Няма традиция да отварят заведенията около хотелите рано. Затова ние имаме едно предложение за изменение в Закона за туризма - специално за курортите с национално значение, да може заведенията около хотелите да бъдат задължени да отварят, поне процентно от тях да отварят тогава, когато се отварят хотелите, защото това оформя общия имидж на курорта. А не след това хотелът да носи негативи заради това че заведенията наоколо не са отворени и туристите остават недоволни“, допълни Стойка.

Въпреки резервациите за Великденските празници, чадъри и шезлонги по плажните ивици няма да има. Най-вече заради променливото време. Те ще бъдат традиционно поставени на първи юни и ще бъдат с до 10% по-скъпи, заради растящите разходи и инфлацията.

Според концесионерът Николай въпреки топлото време, хората не бива да се изкушават да влизат във водата.

„Водата все още е много студена и тази рязка граница между температурата на водата и на въздуха за хора със сърдечносъдови проблеми е доста опасна“, обясни той.

Хотелите по Северното Черноморие също са готови за Великденските празници.

„Всички, които отварят казаха, че са си продали на 100% пакетите, които продават. Те се събират и много почивни дни. Така че се очакват едни прилични приходи за туризма тук“, подчерта Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Около 75% от очакваните за празниците туристи по Северното Черноморие ще бъдат от Румъния, а останалите от нашата страна. По думите на управителят на хотел Павлин Косев туристите предпочитат предимно ваканционните хотели, защото те предоставят и спа центрове.

„Освен разходката край морето и преживяването, което Варна може да поднесе, СПА центровете са също изключително атрактивни за тях", допълни Павлин.

За празника много българи ще пътуват и в съседните държави. Според туроператори, дестинациите Турция и Гърция вече са разпродадени.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027