Хората вярват, че високите цени си отиват, готови са да харчат повече

България 08.02.2024 13:16 Снимка: ДНЕС+

Хората вярват, че високите цени си отиват, готови са да харчат повече

Изчезнаха притесненията за работните места, дори прогнозират, че ще имат пари, които да спестяват

Потребителското доверие в България се увеличи с 6,7 пункта в началото на 2024 г. в сравнение с предходното изследване през октомври 2023-а. То е вече на нивата, на които е било през 2019 г., т.е. преди пандемията, войната в Украйна и голямата инфлация, показват новите данни на НСИ, публикувани в сряда.

Освен това този оптимизъм идва през първия месец на годината, който обичайно се смята за труден от финансова гледна точка заради повечето разходи по новогидишните и коледните празници. Общата оценка за икономическото развитие в страната през последните 12 месеца също се подобрява видимо, очакванията за следващата една година са далеч по-оптимистични от преди, сочат данните. Подобрение има, но малко по-леко и в оценката на хората за финансовото състояние на собствените им домакинства и възможностите да се спестяват пари. Същото важи и за прогнозите за близкото бъдеще.

Всичко това е свързано с вярването, че лудите цени са си отишли и ще продължат да падат. Според данните от анкетата потребителите смятат, че инфлацията у нас значително е намаляла, като този тренд е започнал още в средата на 2022 г.

По същото време се засилват прогнозите, че в следващите 12 месеца поскъпването ще намалее до стандартните 1-2% годишно

На практика в момента инфлационните очаквания на българина за следващите 12 месеца са равни на тези, които е имал през 2015-2016 г., и дори са още по-оптимистични.

Но поскъпването и за двете години тогава беше 1,4%, докато в момента е 4,7%, и то само спрямо година по-рано. Цените наистина падат, но темповете, с които това става в България, са далеч по-бавни от тези в еврозоната. В ЕС има вече държави, в които през последните месеци бележат дефлация на годишна база като например Белгия и Дания.

Заради този оптимизъм в началото на 2024 г. за първи път се променят доста силно нагласите за по-големи харчове. Намеренията за купуване на кола, жилище или поне за голям ремонт на дома изведнъж се увеличават, след като бяха намалели през 2023 г. В момента те се доближават до нивата си от 2019 г.

Един от въпросите на допитването е за очакваното ниво на безработицата в страната и персонално дали анкетираният мисли, че може да остане без работа през следващите 12 месеца. Резултатът е, че хората не очакват влошаване на трудовия пазар.

Същият оптимизъм се чувства и в разпространения в понеделник анализ на обявите за работа. Месечният им преглед показва, че за първи път от 12 месеца насам има леко увеличение на обявите за търсене на служители в IT сектора, независимо че на годишна база все още има спад от 12% при тях. От данните става ясно и че здравеопазването и фармацията са единственият сектор, в който изобщо няма спад на офертите за работа - те продължават да бележат ръст и на годишна, и на месечна база.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957