Хората в Кръстевич готвят нов протест заради безводието

България 09.08.2021 17:43 Снимка: ДНЕС+

Хората в Кръстевич готвят нов протест заради безводието

Ситуацията с безводието се задълбочава в хисарското село Кръстевич. От седмици чешмите в домакинствата са сухи. Хората готвят нов протест след като голям пожар миналата седмица нанесе още щети, съобщи БНТ.

Жителите са категорични, че ако е имало вода, огънят е щял да бъде в много по-малки мащаби.

Хората от село Кръстевич са принудени да посрещнат най-горещите дни в годината без вода. Така е от седмици. А решение на проблема все още няма, въпреки че са започнали и протести.

Ситуацията беше много трудна. Много, много. Още нямаме вода, още нямаме вода. Няма оправия, каза жителят на с. Кръстевич Янко Илиев.

От водното дружество в Пловдив заявиха, че засега единственото възможно бързо решение на проблема в селото е да бъде увеличен броят на водоноските в селото - от две утре те ще станат три.

Водните количества намаляват все повече и повече и вече са около половин литър в секунда, а на селото им трябват около три литра в секунда, така че ние няма как да доставим допълнителни, освен мобилни водоноски, каза главният инженер на ВиК - Пловдив Антон Гълъбов.

На засегнатите домакинства се предоставят и бутилки с минерална вода. Необходими са три милиона лева за изграждането на помпена станция и пречиствателно съоръжение./БНТ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448