Хлебарки в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив

България 31.01.2023 18:17 Снимка: ДНЕС+

Хлебарки в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив

Българската агенция по безопасност на храните се самосезира във връзка с публикация в медиите за наличие на хлебарка в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив, предава БНТ.

Извършена е проверка от инспекторите от отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ при Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив. Констатирано е, че в топлата витрина, в която се съхраняват готови храни, има наличие на хлебарка.

Проблемът е установен и от фирмата. Предприети са извънредни мерки за дезинсекция.

Супермаркетът е третиран срещу инсекти на 24, 27 и 29.01.2023 г.

При последваща проверка е установено, че предприетите мерки не са напълно ефективни към момента, поради което е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и съхранение и реализация на готови храни в супермаркета.

В обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата в момента на проверката е установено, че извън производствените помещения и в помещението за приготвяне на топли храни има наличие на умрели хлебарки.

Там също са предприети извънредни мерки за дезинсекция.

Поради това, че предприетите допълнителни мероприятия също не са били напълно ефективни, е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по приготвяне на топли храни и в този обект.

Извършено е основно почистване и дезинфекция както на супермаркета, така и на обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата.

Управителите на магазина и на производствения обект са изготвили протоколи за наличие на частични ремонтни дейности. Предприети са мерки за смяна на фирмата, която извършва дезинсекция и дератизация

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648