Хаджигенов бил адвокат на надзорник от КТБ

България 08.08.2020 18:54 Снимка: ДНЕС+

Хаджигенов бил адвокат на надзорник от КТБ

Адвокат Николай Хаджигенов, който вчера заедно с „Отровното трио“ даде банкова сметка за дарения за протеста, има професионална история, свързана с КТБ. През 2016 година той защитава Любомир Денев – член на надзорния съвет на КТБ в наказателно дело с частен характер (клевета), заведено от Антоанета Цонева, Асен Генов и Николай Стайков.

През 2014 година Денев защитава дейността на вече фалиралата банка и определя като „клеветническа кампания“ срещу КТБ сигнала на „Протестна мрежа“ за връзка между депутата от ДСП Делян Пеевски, укриващия се в Сърбия собственик на банката Цветан Василев и бившия евродепутат Николай Бареков.

Когато през 2016 Хаджигенов разказва във Фейсбук, че е спечелил делото споделя: Идеята ми не е да се лаская и или изтъквам по какъвто и да било начин. Правото е наука.

„Г-н Хаджигенов, моето уважение за работата ви като адвокат, но към днешна дата, ако трябвате като гражданин да оцените въпросното интервю (което се оказа "адверториал"), бихте ли заел страната на клиента си? В него той твърди, че сигналът бил клевета, банката не била пирамида, нямало отпускане на необезпечени кредити към свързани фирми и изобщо.. трите лица Пеевски, Василев и Бареков, срещу които е подаден, са по-чисти от сълза“, коментира година по-късно последователка на адвоката.

„Mнението ми за КТБ не се е променило и то е като на много други, ПМ включително. Работата ми не е да давам оценки на клиентите си в личен или служебен план, а да ги защитавам“, отговаря тогава Хаджигенов.

Има и други интересни моменти от кариерата на адвоката.

На 13 юни 2014 г. прокуратурата съобщи за трима задържани, които са се опитвали да убият депутата от ДПС Делян Пеевски. Това са Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев.

На 14 юни прокуратурата поиска постоянен арест за тримата. Гледането на мярката за неотклонение се проведе в МВР-болница, поради прединфарктно състояние на Красимир Методиев. По-късно през деня СГС пусна и тримата без мярка за неотклонение. Адвокатът на Георги Христов - Николай Хаджигенов заяви, че решението на съда е правилно и законосъобразно.

По-късно стана ясно, че адвокатът е бил близък семеен приятел на подсъдимия олигарх Цветан Василев. Случайно или не към днешна дата е адвокат на една от сочените за любовници на Васил Божков – Лиляна Деянова.

Хаджигенов е един от застъпниците на Мая Манолова на кметските избори с пламенно обръщение, в което той заявява: „Ако искаме да съборим ГЕРБ, трябва да гласуваме за Мая Манолова“. Днес основната роля на адвокат Хаджигенов е да дава тон на протестиращите за възгласи като „Борисов-п*д*раст“./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81566
GBP GBP 1 2.14389
RON RON 10 4.01155
TRY TRY 10 2.20125
USD USD 1 1.67954