Гьоков не насилва, а ще убеждава българите за зеления сертификат

България 15.12.2021 10:20 Снимка: ДНЕС+

Гьоков не насилва, а ще убеждава българите за зеления сертификат

Държавата има механизми за контрол над цената на тока. Това заяви пред Нова телевизия новият министър на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той счита, че един от възможните варианти е дори да бъде наложен мораториум върху тарифите.

Гьоков бе категоричен, че всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще получат такова. Той припомни, че по време на служебното правителство се е увеличил кръгът на хората, които получават социално подпомагане в частта енергийни помощи. Става въпрос за над 290 000 души. Досега по негови думи не сме имали такъв брой в новата ни история.

"Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да подпомогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват", коментира министърът.

Относно темата със зеления сертификат той бе категоричен, че не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други не. Рано или късно щяло да се наложи нещата да се уравнят.

"Българите се съпротивляват за сертификата, защото не разбират за какво става на въпрос. Те го свързват пряко с ваксинирането. Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела", поясни Гьоков.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на документа.

Трябвало обаче някои неща да се изяснят, като например как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права.

Той подчерта, че единствената цел е да бъде предотвратена следваща вълна на коронавируса. За бизнеса ново затваряне било много по-опасно. Трябвало да се направи ваксинационна кампания.

Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван, подчерта Гьоков.

Според него от следващата учебна година е възможно законодателно да бъде решен проблемът с безплатните детски градини и ясли./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648