Грипната епидемия се пречупва, но се очакват нови пикове

България 11.02.2024 15:57 Снимка: ДНЕС+

Грипната епидемия се пречупва, но се очакват нови пикове

В момента хората боледуват най-много от респираторни заболявания. Това заяви пред Нова телевизия проф. Георги Попов - началник на клиника по инфекциозни болести.

Той поясни, че на първо място това е грипът. COVID-19 отишъл на по-заден план, но "все пак дебне зад ъгъла" и пак ще се появи. Сред другите респираторни заболявания са респираторен синцитиален вирус, аренувирус и др. Срещат се също варицела и скарлатина.

Попов отбеляза, че през последната седмица грипната епидемия се пречупва. Това обаче не бивало да ни успокоява, тъй като се очакват нови пикове.

Той посочи, че грипът е целогодишно заболяване. В периода януари-февруари той се разпространява епидемично, но у нас имало много случаи на грип тип Б и през март.

По думи на Попов тази година грипната епидемия е доста по-лека в сравнение с други години. Тежка била 2009 г. със свинския грип. СЗО наблюдава случаите в Южното полукълбо, такъв тип протичане се прехвърля и за Северното полукълбо, поясни той.

Попов обясни, че първичните грипни усложнения са причинени от самия вирус, а вторичните - от насложените бактериални и гъбични инфекции.

"Първичните засягат белия дроб, централната нервна система, сърдечно-съдовата система, бъбреци", изреди медикът.

Той бе категоричен, че при усложненията от грип без антибиотик не може. "Тук е тънкият момент да се намери кога точно да се включи антибиотик. Невинаги, но когато имаме рискови контингенти - хора над 65 г., малки деца, бременни, за това трябва да сме особено осторожни дали да включим антибиотик, ако се налага", поясни Попов.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957